Tények és tévhitek az alkoholról

Alkoholt, de mennyit?

Kutatások szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nem jelent egészségi kockázatot, a  kis mennyiségű minőségi alkoholos ital – például vörösbor – fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Sőt, a mérsékelt alkoholfogyasztók szív- és érrendszeri problémák miatti halálozása mintegy 50 százalékkal alacsonyabb lehet, mint a teljesen absztinenseké. Ne feledjük azonban, hogy csak a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mozgás mellett bízhatunk abban, hogy az alkoholos italok kis mennyiségű fogyasztása nem jelent egészségi kockázatot.

Észrevétlen kalóriák

Az alkoholos italokban jelentős mennyiségű energiát találunk: 1 gramm alkohol 7,1 kcal-nak felel meg, azaz 4 cl pálinka 100 kcal energiát is jelenthet, de ugyanennyi csokilikőr elfogyasztásával 140 kcal-t viszünk be a szervezetünkbe. Ezért is fontos a tömény italokból is betartani a mértéket, hiszen az alkohol mellett eszünk is, abból származik igazán energia. Fontos még, hogy a pálinka, likőrök mellett és /vagy előtte vegyünk magunkhoz ételt, legyen, ami felszívja az alkoholt, ne „üssük ki” magunkat idő előtt, mielőtt elkezdődne a buli.  

Kutyaharapást szőrével?

Mit tegyél, ha mégis elszaladt veled a ló, többet ittál a kelletténél és macskajaj kínoz? Ne dőlj be a mondásnak, hogy „kutyaharapást szőrével”, ez badarság! Ne igyál alkoholt másnap, mert csak rosszabbul leszel. A legfontosabb: hidratálj! Igyál sok vizet, ásványvizet, mosd át a szervezeted! A húsleves, korhelyleves ilyenkor igazi orvosság lehet  Szintén jöhetnek a gyümölcsök és a magas folyadéktartalmú levesek, no meg a multivitamin készítmények. Aludj, pihenj minél többet, a szervezeted hamarabb regenerálódik. Ha van erőd, menj ki egy nagyot sétálni a szabad levegőre – a mozgás segítheti a méreganyagok távozását. 

Antal Emese 
dietetikus, szociológus

Üdvözöl a Magyar Szeszipari Szövetség! A weboldalt csak 18. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Elmúltál 18?

Elköteleztük magunkat a felelős alkoholfogyasztás mellett és nem támogatjuk az alkoholfogyasztást 18 év alatt. 
Kérjük Honlapunk tartalmait is csak 18 éven felüliekkel oszd meg. 
A jelen űrlap elküldésével elfogadod a weboldal házirendjét, valamint adatvédelmi és cookie irányelveit. 
Ez a weboldal cookie-kat használ. A részletekért olvasd el a Házirend és adatkezelési szabályzatunkat.