Így ünnepelj alkoholtudatosan

Sokunk számára a karácsony a családdal, barátokkal való együttlét, ünneplés szimbóluma, amely során mindannyian szeretjük megélni a felszabadultságot, az örömöt és a mély érzelmeket. De vannak olyanok, akiknek pont ezek kapcsolódnak össze az életünkben aktuálisan megélt fájdalmakkal. A karácsony és az év vége felerősíti az éppen bennünk lévő érzéseket, legyen az öröm, szeretet magány vagy szomorúság. Éppen ezért az ünneppel együtt járó összejöveteleken vagy az otthon töltött időben különösen fontos, hogy tudatosak legyünk az alkoholfogyasztásban és ne az érzéseink irányítsák, mikor és mennyit iszunk.

Koccintás mértékkel

A közös ünneplés része a koccintás és mivel ilyenkor lazábban kezelünk mindent, előkerülnek a különleges italok, így sokkal könnyebben csúszunk bele abba, hogy többet iszunk a kelleténél. De ugyanígy növelheti az alkoholfogyasztást az is, ha épp magányunkat vagy más okból megélt nehéz érzéseinket szeretnénk tompítani és rossz eszközt választva ehhez, tudatunk elbódításával akarunk tőlük megszabadulni. Azt mindannyian tudjuk, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nem tesz jót sem a testnek sem a léleknek, hiszen az alkohol nemcsak a gátlások elvesztéséhez járul hozzá, hanem gyakran konfliktusokhoz és félreértésekhez is vezet és felerősíti a meglévő problémákat, amelyek tragikus következményekkel is járhatnak. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás biztosan másnaposságot von maga után. És egyikünk sem vágyik arra, hogy az ünnepek alatt rosszul legyünk vagy valami olyat tegyünk, amit később megbánunk.

Tippek és trükkök, hogy az ünnep jó élmény maradjon

Tervezzünk tudatosan, amikor ünnepelni készülünk. Ha sok meghívásunk, összejövetelünk van, akkor tervezzük őket úgy, hogy iktassunk be közéjük alkoholmentes napokat is, amelyeken tudatosan nem fogyasztunk alkoholt. Amikor pedig megiszunk néhány italt, figyeljünk arra, hogy mindig igyunk megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot is mellé. Az étkezésünkre is figyeljünk az ünnepi asztal körül, hiszen a túl sok sós sütemény arra fog ösztönözni, hogy többet és gyorsabban igyunk.

Ha egyedül vagyunk vagy félünk, hogy rossz érzések csillapítására használnánk az alkoholt, tervezzünk be magunknak valamilyen társas eseményt. Keressünk olyan helyet, ahol másokkal együtt lehetünk, akár önkénteskedhetünk is. A cél, hogy konstruktívan oldjuk fel a magányunkat, bánatunkat és azt ne az alkoholba fojtsuk. Társaságban pedig igyunk lassan, inkább ne hajtsuk fel egyszerre azt, ami a poharunkban van, hanem kortyolgassuk, hiszen így elkerülhetjük a folyamatos utántöltést.

Ha betartjuk ezeket a trükköket és alkalmazzuk azokat, amelyeket már korábban tanultunk a tudatos alkoholfogyasztásról, akkor valóban örömmé és jó értelemben véve emlékezetessé tehetjük a karácsonyt és az újév megünneplését.

Porkoláb-Minarik Annamária
klinikai szakpszichológus, mindfulness oktató

Üdvözöl a Magyar Szeszipari Szövetség! A weboldalt csak 18. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Elmúltál 18?

Elköteleztük magunkat a felelős alkoholfogyasztás mellett és nem támogatjuk az alkoholfogyasztást 18 év alatt. 
Kérjük Honlapunk tartalmait is csak 18 éven felüliekkel oszd meg. 
A jelen űrlap elküldésével elfogadod a weboldal házirendjét, valamint adatvédelmi és cookie irányelveit. 
Ez a weboldal cookie-kat használ. A részletekért olvasd el a Házirend és adatkezelési szabályzatunkat.