Így emlékezz az idei nyár fantasztikus élményeire!

5 szakértői tipp, hogy a másnap máshogy teljen

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a spiritsEUROPE támogatásával edukációs kampányt indított. A 3 hónapos kampány szakértők és ismert influenszerek közreműködésével egész nyáron át segíti és edukálja a fiatal felnőtteket a tudatos alkoholfogyasztás témakörében. Az italmertek.hu oldalon található, a kampány szakértői; Antal Emese dietetikus és Porkoláb-Minarik Annamária klinikai szakpszichológus által összeállított ‘Másnap máshogy kvízt’ nem csak az értékes nyereményekért érdemes kitölteni – a szakértők hasznos tanácsait a kvízt kitöltők infografika formában le is tölthetik, így bármikor kéznél lehet, amikor csak szükség van rá.

„Szerencsére az edukációs kampányoknak köszönhetően – mint amilyen a Másnap máshogy kampányunk is – egyre többen vannak tisztában az alkohol főbb hatásaival, de azt már kevesebben tudják, hogy milyen módszerekkel előzhető meg a másnaposság, vagy ha bekövetkezett a baj, miként csökkenthető annak hatása. Az Italmertek.hu oldalon található Másnap máshogy kvíz és letölthető infografika nekik is kíván tanácsokkal szolgálni a tudatosabb és a fájdalom helyett az élményekre koncentráló kikapcsolódáshoz, mert a másnaposság nem menő” – emelte ki Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója. Hozzátette, hogy a kampány elérése meghaladja a 250 ezret az Italmertek.hu weboldalon és a kampány közösségi média csatornáin.  

  1. Tartsd észben a matekot!

Ha szeretnéd tiszta fejjel befejezni az estét vagy készen állni a másnap élményeire, akkor észben kell tartanod, hogy mennyi alkoholt ihatsz és az mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből. Egy egységnyi alkoholt (8-12 gramm) körülbelül 1 óra alatt bont le a szervezet. Ennyi található átlagosan 1 dl borban, 1 pohár sörben és 2cl égetett szeszesitalban. Azonban fontos tudni, hogy több tényező befolyásolja, hogy szervezetünk hogyan reagál az alkoholra, a kisebb testtömegű emberek vérének térfogata is kisebb, emiatt ugyanannyi alkohol elfogyasztása magasabb véralkohol-szintet eredményez náluk. Az alkoholt bontó enzimek is kisebb aktivitással működnek, ezért lassabban közömbösítik a bódító hatású anyagot.

  1. Evéssel lassíthatod az alkohol felszívódását!

Tény, hogy üres hassal hamar a „fejünkbe száll” az ital, a telt gyomor vagy éppen a zsírosabb ételek fogyasztása lassíthatja az alkohol felszívódását. Viszont az elfogyasztott alkohol mindenképpen a véráramba fog jutni és kifejti szervezetünkre hatását csak lassabban, mint amikor üres a gyomrunk.

  1. Pótold a folyadékot már buli közben is!

Vízhajtó hatása miatt az alkohol kiszáradást, dehidratáltságot okoz a szervezetben: ez felelős a kínzó fejfájásért és a szájszárazságért. Fontos, hogy már alkoholfogyasztás közben pótoljuk a folyadékot vízzel, vagy alkoholmentes italok fogyasztásával.

  1. Felejts el a ’gyógysört’!

Egy átbulizott éjszaka után szüksége van a szervezetnek a regenerálódásra, hogy kiürüljenek a méreganyagok és visszaálljon a normál működési szint, ezért az nem segít, ha még több alkoholt fogyasztasz. Az alkohol dehidratáló hatását a folyadékpótlással lehet ellensúlyozni.

  1. Fogyassz mértékkel, hogy elkerüld a kínzó másnapot!

A túlzott alkoholfogyasztás másnaposságot okoz, amelynek elsődleges oka a dehidratáció, amiért az etanol felelős azáltal, hogy fokozza a vizelettermelést. Fontos szerepe van emellett a májban etanolból létrejövő mérgező acetaldehidnek, amely többek között a fejfájásért, az émelygésért és a hányásért felelős. A másnaposság hatása az elfogyasztott alkohol függvénye, akár 2-3 nap is lehet, ugyanis a máj óránként csak bizonyos mennyiségű alkoholt képes lebontani, de a másnaposság fizikai tüneteit ennél rövidebb ideig érezzük, azonban a pszichológiai hatásai még ennél is tovább tartanak.

Üdvözöl a Magyar Szeszipari Szövetség! A weboldalt csak 18. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Elmúltál 18?

Elköteleztük magunkat a felelős alkoholfogyasztás mellett és nem támogatjuk az alkoholfogyasztást 18 év alatt. 
Kérjük Honlapunk tartalmait is csak 18 éven felüliekkel oszd meg. 
A jelen űrlap elküldésével elfogadod a weboldal házirendjét, valamint adatvédelmi és cookie irányelveit. 
Ez a weboldal cookie-kat használ. A részletekért olvasd el a Házirend és adatkezelési szabályzatunkat.