Így fesztiválozz okosan, hogy a Másnap tényleg más legyen


Alkoholfogyasztási szokásaink egy része bizonyos értelemben társadalmi és családi megszokásokból is eredhetnek. Iszunk egy kupica pálinkát még a vasárnapi ebéd előtt, hogy megjöjjön az étvágy. Iszunk egyet ebéd után is, hogy „megemésszük” a rántott húst. Iszunk akkor is, ha vendég jön a házhoz, vagy ha a lány rokonunknak új hódolója akad, és egyfajta „erőpróba” elé állítjuk őt, hogy lássuk, mennyire bírja az alkoholt. Ismerősek ezek a szituációk? Persze, ezeket nem lehet általánosítani, de sok esetben az alkohol fogyasztásra való késztetést a külső „nyomás” is erősítheti. Minden életkorban léteznek ezek a befolyásoló tényezők: fiatal felnőtt korban beavatási rituálé, később pedig szociálisan összetartó erőt tulajdoníthatunk az alkoholfogyasztásnak.


1 hónap szárazon, 11 hónap mértékletesen

Valószínűleg ezek a tények is befolyásolták a „száraz november” kihívás létjogosultságát, ami egy havi teljes absztinenciát jelent bármilyen alkohollal szemben. Nem árt azonban, ha ebben a tiszta időszakban a saját viszonyunkat is megvizsgáljuk az alkohollal kapcsolatban. Hiszen az év másik 11 hónapjában, ha sutba dobjuk a mértékletességet, akkor sajnos csak a saját lelkiismeretünket nyugtatjuk a kihívás teljesítésével.

Mit jelent a mértékletes alkoholfogyasztás?

Egy alkoholmentesen eltöltött hónap után tehát érdemes megvizsgálni, hogy milyen okokból fogyasztunk alkoholt. Élvezeti értékei miatt? Megszokásból? Külső nyomás miatt? Ha ezt tisztázzuk magunkban, könnyebben átlátjuk a saját viszonyunkat az alkoholos italokkal szemben, és könnyebben elsajátíthatjuk a saját mértékletességünket. A maximális, napi mennyiség, melyet elfogyaszthatunk egészségkárosító hatás nélkül (ez egy egészséges, átlagos testalkatú, nem várandós felnőtt ember esetében igaz), az a férfiak esetében naponta maximum 20 ml tiszta alkohol, ami 4 dl sört, 2 dl bort vagy 4 cl égetett szeszesitalt jelent. A nők esetében a mértékegységek a felére csökkennek: 10 ml tiszta alkohol, ami 2 dl sört, 1 dl bort vagy 2 cl égetett szeszesitalt jelent.

Miért válaszd inkább a mértéket az év összes hónapjában?

Ha elfogyasztasz egy pohár bort a vacsorád mellé, pláne, ha a vacsora megfelelő összetételű a tápanyagok szempontjából is, akkor a borban található szerves savak segíthetik az emésztést. Azonban, ha túllépsz a mértéken, bármennyire is egészségesen ettél, lecsökkenhet a savtermelésed, sőt a bevitt vitaminok felszívódását is megzavarhatod, valamint adsz egy pofont az anyagcserédnek is. A szervezeted pedig másnap valószínűleg fejfájással, hányingerrel hálálja meg az előző napi törődést.

Udvariatlanság a visszautasítás?

Lehet, hogy meghökkented a leendő apósodat, ha visszautasítod az ebéd előtti pálinkát, de ha tényleg nem szeretnéd meginni, akkor kénytelen lesz tudomásul venni. Nem muszáj a disznóvágást reggel 6 órakor, éhgyomorra elfogyasztott pálinkával elindítani. Fontosak a hagyományok és a szociális kapcsolatok kialakítása, amelyben az alkohol bizony szerepet játszik: ha viszont neked ezek túllépik a határaidat, akkor merj nemet mondani, merj mértékletes maradni és merj erre ösztönözni mást is.

 

Antal Emese 
dietetikus, szociológus

Üdvözöl a Magyar Szeszipari Szövetség! A weboldalt csak 18. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Elmúltál 18?

Elköteleztük magunkat a felelős alkoholfogyasztás mellett és nem támogatjuk az alkoholfogyasztást 18 év alatt. 
Kérjük Honlapunk tartalmait is csak 18 éven felüliekkel oszd meg. 
A jelen űrlap elküldésével elfogadod a weboldal házirendjét, valamint adatvédelmi és cookie irányelveit. 
Ez a weboldal cookie-kat használ. A részletekért olvasd el a Házirend és adatkezelési szabályzatunkat.