Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Városi legendák az alkoholfogyasztással kapcsolatban

2014. szeptember 18. 09:43

Már sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet a lehető legkevesebb szeszből a lehető legjobban berúgni! Többeknek is elég élénk fantáziája volt, hiszen hihetetlen ötletek születtek! Most összeszedtük ezeket, megcáfoljuk, sőt, még azt is megmondjuk, hogy ezek miért veszélyesek!

Elsőként nézzük a leggyakoribb mondást: „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.” – Ezzel a mondással magyarázzuk, hogy miért leszünk rosszul, ha borra sört iszunk, illetve ezen elmélet szerint fordítva, vagyis ha sörre iszunk bort, akkor nem lesz semmi bajunk. Sajnos ez az állítás nem igaz, hiszen az alkoholfogyasztásnál két dologra érdemes figyelni: a vér alkoholtartalmára és arra, hogy mennyire kevered az italokat. Vagyis mindegy, hogy mit miután iszol, az alkohol alkohol marad, a lényeg, hogy ne keverd és akkor nem leszel rosszul.

Ehhez hasonló legenda az az, hogy ha szívószállal történik a fogyasztás, akkor az hamarabb az ember fejébe száll. Ebbe ha jobban belegondolunk, akkor tudhatjuk, hogy az adott italnak ugyan annyi lesz az alkoholtartalma, teljesen mindegy, hogy szívószállal vagy anélkül fogyasztjuk el.

Lábivászat – Dániában széles körben elterjedt módszer, hogy az alkoholt a bőrön, mégpedig a lábfejen keresztül juttatják a szervezetbe. Ezt kutatók tesztelték is, mégpedig olyan vállalkozókon, akik az előző 24 órában nem fogyasztottak alkoholt, majd 3 üveg 37,5%-os vodkát tartalmazó tálba áztatták a lábukat, körülbelül 3 órán keresztül, ami egyébként egy átlagos kocsmai tartózkodásnak felel meg. A jelölteken véralkoholszint mérést végeztek bizonyos időközönként, ami alapján bebizonyosodott, hogy alkohol a bőrön keresztül egyáltalán nem jut a szervezetbe, ráadásul ha azt vesszük, elég drága módja a szórakozásnak.

Ennek egy másik verziója, az alkohol szembe csöpögtetése, durvább esetben szemgolyóra öntése, gondolván, hogy a szem vérerein keresztül az alkohol egyenesen az agyba jut. Sajnos ez a módszer a szemet egyáltalán nem kíméli, a szem égéséhez, begyulladásához, véreres szemhez és esetleg a látóidegek károsodásához vezethet, ami akár komoly látászavart is okozhat.

Ennek továbbfokozása a hüvelybe vagy végbélbe helyezett alkohollal átitatott tampon. A „vodkatampon” leginkább Amerikában terjedt el, Magyarországon pedig az ugyan ezen elv alapján működő „Dianás cukorkaként” lehet hallani róla. Az a hír járja, hogy így gyorsabban beüt, tovább tart és intenzívebb hatású is, mint a normális alkoholfogyasztás. Ezt nyilvánvalóan azért gondolják, mert innen az alkohol egyből a véráramba kerül és gyorsabban feldolgozza a szervezet. Viszont ha belegondolunk, egy tampon csak nagyon kevés mennyiségű alkoholt képes felszívni, és ebből még kevesebbet tud leadni a szervezetben, a Dianás cukorka pedig nagyjából egytized felesnek megfelelő alkoholt rejt, ami olyan csekély mennyiség, hogy még ha intravénásan jutna egy felnőtt ember vérébe, akkor is csak 0,07 ezrelék körüli véralkoholszintet idézne elő, amitől még senki se lenne igazán részeg. Ráadásul számos veszélyt rejt magában, hiszen a hüvelyen, illetve a végbélen keresztül irritációt, gyulladást és akár szervi károsodást is okozhat.

Ennél jóval kevésbé veszélyes az alkohol belégzése, inhalálása, ám kellenek hozzá a megfelelő körülmények, úgy mint egy kisebb, zárt tér, ami megtartja az alkoholgőzt. Mivel a tüdő felülete nagy, a kis vérkörökben gyorsan felszívódik az alkohol, így ezzel a módszerrel valóban viszonylag hamar be lehet rúgni. A módszernek további előnye, hogy az alkohol nem kerül be az emésztőrendszerbe, így nem okoz másnaposságot, viszont nincs ízérzet sem.

Igaznak bizonyult a szénsav-mítosza, miszerint a szénsavat tartalmazó alkoholos italok gyorsabban „ütnek”, mint a normál italok. Igaz ez a csapolt sörre és a mostanában egyre inkább elterjedt fényre is, ami a szódásszifonban szénsavval feldúsított tömény, amit édes szörpökkel kísérnek. Zacher Gábor toxikológus szerint mindez azért van, mert „a szénsav ingerli a gyomornyálkahártyát és fokozza a helyi vérbőséget. Ennek hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel a gyomorból, és a hatását is előbb érezzük, akár már négy-öt perc után.”

Index 2008/9 sziget (nem CopyPaste) – hogy hatékony az alkohol? cáfolat – miért lehet az káros?

http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2010/08/09/tenyleg_gyorsabban_berugsz_a_fenytol/

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/2798/ujabb_varosi_legenda_nyomaban