Responsible drinking

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Nem mindegy, hogy etil vagy metil az az alkohol!

2014. március 11. 12:20

Fizikaóráról talán mindenkinek derenghet ez a két fogalom, meg talán az is, hogy az etil, illetve az etanol az alkohol kémiai elnevezése a metil, avagy a metanol pedig valami nagyon hasonló, ám rendkívül veszélyes vegyület.

Mindkét vegyület színtelen, jellegzetes szagú és ízű folyadék, ezért is nagyon könnyű őket összekeverni. A két vegyület élettani hatása azonban nagymértékben különbözik egymástól: a metanol sokkal mérgezőbb, akár már kis mennyiség elfogyasztása, vagy akár belélegzése, illetve bőrrel való érintkezése is súlyos károsodásokat, legrosszabb esetben halált is okozhat.

A metanol-mérgezés tünetei nagyon hasonlóak az alkohol-mérgezéséhez; mint például fejfájás, szédülés, izomgyengeség, émelygés, öklendezés, hányás, melyek a metil mérgezés eseteinek többségénél hirtelen látás panaszokkal egészül ki. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a lehető leggyorsabban mentőt kell hívnunk! Míg a segítség megérkezik, addig az elsősegélynyújtás szabályai szerint járjunk el és fektessük a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe, szükség esetén élesszük újra. Ha a metil alkohol fogyasztása szájon át, 1-2 órán belül történt, akkor még érdemes lehet hánytatással próbálkozni. Ha van rá mód, akkor a mérgezett fogyasszon el még fél vagy inkább egy deciliter tömény (40-50%) alkoholt, ugyanis az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, mert az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani.

A metanol-mérgezést könnyű elkerülni, mindössze arra kell figyelni, hogy csak megbízható forrásból származó alkoholterméket fogyasszunk, vagyis kerüljük a pancsolt italokat, mert azoknál előfordulhat, hogy az etanolt az olcsóbb metanollal helyettesítik az ital alkoholtartalmának növelése érdekében. A pálinkában természetes módon is lehet némi metanol, amely a cefre erjedése során a gyümölcs pektintartalmából keletkezik. A fogyasztásra alkalmas szeszesitalok megengedett metanoltartalmát a rendeletek határozzák meg: a gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett metanoltartalma tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb, mint literenként 10 gramm. Ez 40 fokos pálinkánál literenként 4 gramm metanolt jelent. Sajnos a pálinka ízén nem érződik a metanoltartalma, ezért aki nem biztos a pálinkájában, érdemes bevizsgáltatnia, nehogy baleset történjen.

Az elmúlt években sajnos több ilyen eset is történt, a legutóbbi 2013. októberben, mikor Indiában haltak meg több mint negyvenen a házi készítésű pancsolt szesztől. Indiában sajnos gyakoriak az ilyesmik, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak a legális alkohol vásárlását.

Csehországban 2012. szeptemberében történt metil-alkohol mérgezés, aminek következtében 45 ember halt meg, illetve további 130 fő szenvedett tartós egészségügyi károsodást. A nyomozás során azóta több, mint hárommillió liter illegális alkoholt találtak különböző föld alatti raktárakban. Akkor a kormány két hétre megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, illetve szigorították a forgalmazás feltételeit, de lakosság nagy része továbbra is nagyon óvatos, aminek következtében a tömény szesz forgalmazása 30-40%-kal esett vissza.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Metanol
http://www.origo.hu/egeszseg/20120919-metanol-metilalkohol-mergezes-alapveto-tudnivalok.html
http://index.hu/kulfold/2013/05/21/egymillio_liter_illegalis_alkoholt_fedeztek_fel/