Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Nem mindegy, hogy etil vagy metil az az alkohol!

2014. március 11. 12:20

Fizikaóráról talán mindenkinek derenghet ez a két fogalom, meg talán az is, hogy az etil, illetve az etanol az alkohol kémiai elnevezése a metil, avagy a metanol pedig valami nagyon hasonló, ám rendkívül veszélyes vegyület.

Mindkét vegyület színtelen, jellegzetes szagú és ízű folyadék, ezért is nagyon könnyű őket összekeverni. A két vegyület élettani hatása azonban nagymértékben különbözik egymástól: a metanol sokkal mérgezőbb, akár már kis mennyiség elfogyasztása, vagy akár belélegzése, illetve bőrrel való érintkezése is súlyos károsodásokat, legrosszabb esetben halált is okozhat.

A metanol-mérgezés tünetei nagyon hasonlóak az alkohol-mérgezéséhez; mint például fejfájás, szédülés, izomgyengeség, émelygés, öklendezés, hányás, melyek a metil mérgezés eseteinek többségénél hirtelen látás panaszokkal egészül ki. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a lehető leggyorsabban mentőt kell hívnunk! Míg a segítség megérkezik, addig az elsősegélynyújtás szabályai szerint járjunk el és fektessük a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe, szükség esetén élesszük újra. Ha a metil alkohol fogyasztása szájon át, 1-2 órán belül történt, akkor még érdemes lehet hánytatással próbálkozni. Ha van rá mód, akkor a mérgezett fogyasszon el még fél vagy inkább egy deciliter tömény (40-50%) alkoholt, ugyanis az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, mert az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani.

A metanol-mérgezést könnyű elkerülni, mindössze arra kell figyelni, hogy csak megbízható forrásból származó alkoholterméket fogyasszunk, vagyis kerüljük a pancsolt italokat, mert azoknál előfordulhat, hogy az etanolt az olcsóbb metanollal helyettesítik az ital alkoholtartalmának növelése érdekében. A pálinkában természetes módon is lehet némi metanol, amely a cefre erjedése során a gyümölcs pektintartalmából keletkezik. A fogyasztásra alkalmas szeszesitalok megengedett metanoltartalmát a rendeletek határozzák meg: a gyümölcscefréből főzött pálinka megengedett metanoltartalma tisztaszesz-tartalomra számítva kisebb, mint literenként 10 gramm. Ez 40 fokos pálinkánál literenként 4 gramm metanolt jelent. Sajnos a pálinka ízén nem érződik a metanoltartalma, ezért aki nem biztos a pálinkájában, érdemes bevizsgáltatnia, nehogy baleset történjen.

Az elmúlt években sajnos több ilyen eset is történt, a legutóbbi 2013. októberben, mikor Indiában haltak meg több mint negyvenen a házi készítésű pancsolt szesztől. Indiában sajnos gyakoriak az ilyesmik, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak a legális alkohol vásárlását.

Csehországban 2012. szeptemberében történt metil-alkohol mérgezés, aminek következtében 45 ember halt meg, illetve további 130 fő szenvedett tartós egészségügyi károsodást. A nyomozás során azóta több, mint hárommillió liter illegális alkoholt találtak különböző föld alatti raktárakban. Akkor a kormány két hétre megtiltotta a tömény szesz forgalmazását, illetve szigorították a forgalmazás feltételeit, de lakosság nagy része továbbra is nagyon óvatos, aminek következtében a tömény szesz forgalmazása 30-40%-kal esett vissza.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Metanol
http://www.origo.hu/egeszseg/20120919-metanol-metilalkohol-mergezes-alapveto-tudnivalok.html
http://index.hu/kulfold/2013/05/21/egymillio_liter_illegalis_alkoholt_fedeztek_fel/