Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Kerüld az alkoholos rituálékat!

2014. október 12. 17:47

Avagy hogyan (ne) igyunk ütemre

Alcoholy / Részegedj okosan! / Beerpong /Drunken Jenga / Sakk feles…

Ezek az ivós játékok, még ha viccesek is, rendkívül veszélyesek, hiszen az alkoholfogyasztást már nem a játékosok kontrollálják, hanem bizonyos szabályok szerint fogyasztják. Ráadásul ezek a szabályok, sajnos a normálisnál gyorsabb ütemet diktálnak, így fordulhat elő, hogy a játékosok a kelletének hamarabb „kidőlnek”.

Ha netán ilyet szeretnénk játszani, mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a játéknak megfelelő helyszínt választottunk-e, hiszen ez a játék annyira vicces és emiatt hangos lesz, hogy egy-egy nyilvános helyről akár ki is küldhetnek bennünket. Másrészt a játékhoz ugyebár nagy alkoholmennyiség szükséges, így az is nagyon fontos, hogy ez az ital megbízható forrásból származzon. Harmadrészt az ilyen játékoknál elengedhetetlen, hogy egy barát kimaradjon a játékból, aki képes arra, hogy kontrollálja az eseményeket és bármi probléma esetén józanul tudjon cselekedni.

Ezeket a szabályokat betartva sem ajánljuk az ilyen játékokat, hiszen a hirtelen bevitt alkoholmennyiség a már említett binge-drinking kategóriába tartozik, ami sajnos rendkívül káros a szervezetünkre, hiszen növeli az érelmeszesedést az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet.

Egy amerikai kutatóközpont definíciója szerint az már vedelésnek számít, ha két óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el és hát legyünk őszinték, olyan szabályok/mezők mellett, mint „Sarki kocsma – Mindenki iszik” illetve a „Rettegett mező, annyit iszol, amennyit dobsz” ez nagyon hamar összejön!

Ezeknek a kocsmajátékoknak számtalan verziójuk van, gondoljunk csak a Monopoly megfelelőjére, az  Alcoholyra / A Gazdálkodj okosan átalakítására a Részegedj okosan-ra, ahol a különböző mezők szabályait kell követni, pl.: a Sörpatikába érve, vagyis a Sörpatika mezőn 2 dl sört kell elfogyasztani. Az úgynevezett Dallasozás közben sokan követik Jocky Ewing kedvenc mozzanatát, vagyis mindenki akkor iszik, amikor Jocky is iszik. Amerikában sokan szeretik Beerpong-ot is, aminél a söröspohárba kell ütni a pingpong labdát, majd természetesen elfogyasztani az adott sört, illetve ehhez hasonló a Drunken Jenga, melyen a kihúzott hasábokon találhatjuk meg az útmutatást. Elterjedt még a Sakk Feles is, amiben a bábukat felespoharak helyettesítik, ahol a kiütött figura tartalmát kell elfogyasztani. Ha esetleg nem lenne nálunk semmilyen ilyen eszköz, hagyományos módon is játszhatunk, például hetesezést, illetve ennek a koreai megfelelőjét a 3-6-9-et. Ezeknél a játékoknál a lényeg, hogy a játékosok körben ülnek és számolnak, de a megbeszélt számot, illetve annak többszörösét nem mondhatják ki, hanem helyette tapsolni, vagy bummot kell mondani. Aki ront, természetesen iszik. Aki pedig modernebb játékot szeretne játszani, az már az okostelefonjára is számtalan ivós játékot is tölthet le – ha akar.

Mindez lehet bármennyire vicces, azt sose felejtsétek, hogy alkoholt inni mindig csak az ital élvezetéért szabad!

 

http://kocsmajatek.hu/page/2/