Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Kerüld az alkoholos rituálékat!

2014. október 12. 17:47

Avagy hogyan (ne) igyunk ütemre

Alcoholy / Részegedj okosan! / Beerpong /Drunken Jenga / Sakk feles…

Ezek az ivós játékok, még ha viccesek is, rendkívül veszélyesek, hiszen az alkoholfogyasztást már nem a játékosok kontrollálják, hanem bizonyos szabályok szerint fogyasztják. Ráadásul ezek a szabályok, sajnos a normálisnál gyorsabb ütemet diktálnak, így fordulhat elő, hogy a játékosok a kelletének hamarabb „kidőlnek”.

Ha netán ilyet szeretnénk játszani, mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a játéknak megfelelő helyszínt választottunk-e, hiszen ez a játék annyira vicces és emiatt hangos lesz, hogy egy-egy nyilvános helyről akár ki is küldhetnek bennünket. Másrészt a játékhoz ugyebár nagy alkoholmennyiség szükséges, így az is nagyon fontos, hogy ez az ital megbízható forrásból származzon. Harmadrészt az ilyen játékoknál elengedhetetlen, hogy egy barát kimaradjon a játékból, aki képes arra, hogy kontrollálja az eseményeket és bármi probléma esetén józanul tudjon cselekedni.

Ezeket a szabályokat betartva sem ajánljuk az ilyen játékokat, hiszen a hirtelen bevitt alkoholmennyiség a már említett binge-drinking kategóriába tartozik, ami sajnos rendkívül káros a szervezetünkre, hiszen növeli az érelmeszesedést az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet.

Egy amerikai kutatóközpont definíciója szerint az már vedelésnek számít, ha két óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el és hát legyünk őszinték, olyan szabályok/mezők mellett, mint „Sarki kocsma – Mindenki iszik” illetve a „Rettegett mező, annyit iszol, amennyit dobsz” ez nagyon hamar összejön!

Ezeknek a kocsmajátékoknak számtalan verziójuk van, gondoljunk csak a Monopoly megfelelőjére, az  Alcoholyra / A Gazdálkodj okosan átalakítására a Részegedj okosan-ra, ahol a különböző mezők szabályait kell követni, pl.: a Sörpatikába érve, vagyis a Sörpatika mezőn 2 dl sört kell elfogyasztani. Az úgynevezett Dallasozás közben sokan követik Jocky Ewing kedvenc mozzanatát, vagyis mindenki akkor iszik, amikor Jocky is iszik. Amerikában sokan szeretik Beerpong-ot is, aminél a söröspohárba kell ütni a pingpong labdát, majd természetesen elfogyasztani az adott sört, illetve ehhez hasonló a Drunken Jenga, melyen a kihúzott hasábokon találhatjuk meg az útmutatást. Elterjedt még a Sakk Feles is, amiben a bábukat felespoharak helyettesítik, ahol a kiütött figura tartalmát kell elfogyasztani. Ha esetleg nem lenne nálunk semmilyen ilyen eszköz, hagyományos módon is játszhatunk, például hetesezést, illetve ennek a koreai megfelelőjét a 3-6-9-et. Ezeknél a játékoknál a lényeg, hogy a játékosok körben ülnek és számolnak, de a megbeszélt számot, illetve annak többszörösét nem mondhatják ki, hanem helyette tapsolni, vagy bummot kell mondani. Aki ront, természetesen iszik. Aki pedig modernebb játékot szeretne játszani, az már az okostelefonjára is számtalan ivós játékot is tölthet le – ha akar.

Mindez lehet bármennyire vicces, azt sose felejtsétek, hogy alkoholt inni mindig csak az ital élvezetéért szabad!

 

http://kocsmajatek.hu/page/2/