Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Panaszkezelés vagy kiszolgálás elutasítása

2016. november 12. 15:58

Nem lenne ésszerű azt állítani, hogy soha nem lesz panasz vagy konfliktus a vendéglátóhelyen, de a hely típusától, az elhelyezkedéstől, korosztálytól, stb. függően ez kisebb vagy nagyobb mértékben fordul elő.
 
A panaszokkal való foglalkozás önmagában is művészet. Ha jól kezeli ezeket, akkor az elégedetlenségből a jókedvbe vezetheti a vendégét. Ha azonban rosszul kezeli a panaszt, a vendég még rosszabbul fogja érezni magát és a lehető legtöbb embernek fogja elmesélni a helyzetet, lehetséges fogyasztók elvesztéséhez vezetve.
 
A panaszok kezelésének fő elemei az alábbiak:
• hallgassa végig figyelmesen a panaszt közbeszólás nélkül
• mutassa, hogy megértette a panaszt
• kérjen elnézést
• keressen megoldást
 
Fontos, hogy ne emelje fel a hangját vagy vitatkozzon a vendéggel. Figyelje meg, hogy a többi alkalmazott hogyan bánik a vendégekkel és beszéljen a vezetővel is.
 
Ne feledje, hogy amikor az emberek dühösek, gyakran szidalmaznak. Ne vegye magára a szidalmakat és ne viszonozza azokat, profinak kell maradnia.
 
A panaszok kezelése türelmet igényel és azt, hogy másokat is megnyugtasson maga körül.
 
A panaszokhoz hasonlóan a kiszolgálás elutasításakor is tiszteletteljesnek és szakszerűnek kell lennünk. A tökéletes visszautasítás olyan, hogy az senkinek nem tűnik fel.
• közeledjen olyan korán, amennyire csak lehet,
• mondja el, mi a vonatkozó jogszabály,
• kérjen elnézést,
• adja a vendég tudtára, hogy más estéken is szívesen látják, amikor számot tud adni a koráról vagy bármiről, ami szükséges az adott helyzetben.
 
Nem biztos, hogy tanácsos visszautasítani emberek kiszolgálását, amíg nem rendelkezik valamennyi tapasztalattal. Beszéljen a főnökével ha nem biztos magában, és tanuljon abból, hogy ő hogyan kezeli az ilyen helyzeteket.
 
Ha a vendég dühös, próbálja meg megnyugtatni azzal, hogy nyugodtan és halkan beszél.
 
Ha személy vagy tulajdon kerül veszélybe, szükséges lehet a rendőrség kihívása.
 
Folyamatosan tájékoztassa kollégáit és a vezető meghozza a szükséges döntést.
 
Ne feledje, hogy ha valaki részeg, akkor agyát befolyásolja az alkohol, ami azt jelenti, hogy kevésbé lesz gátlásos, gyorsabban válik dühössé és mond vagy tesz dolgokat, amiket rendes körülmények között nem tenne vagy mondana. Több nehézségük lehet az ön megértésével is. Kiemelten fontos, hogy világosan és lassan beszéljen – lehet, hogy többször is meg kell ismételnie, amit mond –, és próbáljon ne feldühödni vagy türelmetlenné válni.
 
Rendelkezzen „fokozódási tervvel” arra az esetre, ha a dolgok rosszabbra fordulnak. Ez valószínűleg magában foglalja a probléma kommunikálását a személyzet többi tagjának és szólhat a rendőrség kihívásáról is.