Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Megelőző és kockázati tényezők

2016. október 31. 16:39

Skóciában 2005-ben felmérést végeztek az engedélyezett helyeken felmerülő alkohollal összefüggő problémák tényezőinek megvizsgálására, mint amilyen a részegség vagy az erőszak.
Az eredmények párhuzamosak más tanulmányokéval, mint például Kanadában, az USÁ-ban, Ausztráliában és Új -Zélandon folytatottakéval. Arra jutottak, hogy egy sor olyan tényező van, amely segíthet a problémák megelőzésében a vendéglátóhelyeken, és van egy sor tényező, amely növeli e problémákat. Egyetlen faktor sem okoz vagy szüntethet meg problémát önmagában, de a megelőző tényezők kombinációja, és annak biztosítása, hogy a lehető legkevesebb kockázati tényező álljon fenn, a problémák nagyfokú csökkentésének eszköze lehet.
 
Megelőző tényezők:
• zsúfoltság, túlzott tömeg elkerülése
• nem megfelelően viselkedő személyek (pl. ittas vagy kiskorú) belépésének vagy kiszolgálásának megtagadása
• magas tisztasági és fenntartási minőség
• barátságos személyzet
• gyors és hatékony kiszolgálás
• utolsó rendelési lehetőség többszöri bejelentése
• a vendégkijárat fenntartása
• vendégek ellenőrzése, ideértve a bejáratot, a bárt és a kijáratot,
• ételkínálat ajánlása (rendes étkezés és snack)
• ülővendégek magasabb aránya
• felelős kiszolgálásban képzett személyzet
• méltányos árú soft drinkek kínálata
• megfelelő kommunikáció az alkalmazottak között
 
Mindezen tényezők azt jelentik, hogy nagyobb az esély a pihent, szociális fogyasztásra.
 
Kockázati tényezők
• ellenőrizetlen pool asztalok,
• TV, amelyben agresszív, offenzív, szexuális vagy ittas jeleneteket mutatnak,
• zene, amelyben sok az offenzív kifejezés vagy szexuális szókimondó szöveget tartalmaz,
• zsúfoltság bárhol a helyszínen (ajtónál, pultnál, lépcsőnél, wc-nél, tánctéren, stb.),
• álló vendégek nagyobb aránya,
• ittas vagy kiskorú személyek belépésének engedélyezése vagy kiszolgálása,
• hányás,
• drogárusítás vagy drogfogyasztás,
• ittas személyek a helyszínen,
• a vendégekkel agresszíven vagy ellenségesen viselkedő személyzet,
• agressziót engedő vagy konfliktust szemlélő személyzet,
• személyzet, amely verekedés esetén egyszerűen kiküldi a verekedőket az utcára,
• a személyzet késedelmes beavatkozása az ilyen helyzetekbe,
• vendégek dupla kiszolgálása záróra előtt vagy záróra utáni kiszolgálás,
• füstös hely vagy nem megfelelő szellőztetés,
• erős zaj vagy mozgás,
• a pult letörlésének, az asztalok illetve a WC takarításának hiánya
nyíltan szexuális vagy szexuálisan versengő tevékenység (pl. heccelés)
• házon belüli akciók vagy olyan szórakoztatás, amely az alkoholra és a „szexi táncra” épül
 
 
Összefoglalva, azon helyszínek, ahol magasak a minőségi követelmények, amelyek tiszták és rendesek és ahol kontrollálják a vendégkör viselkedését, nagyobb eséllyel lesz jó atmoszférájú és könnyebben megelőzhetőek lesznek a problémák.