Rafa Nadal & Bacardi - Felelős bajnokok

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Kijózanodási tanács az Ünnepekre

2016. december 03. 18:15

Kérdezzen meg bárkit, hogyan lehet kijózanodni, vagy megszabadítani a testet az alkoholtól – az emberek változatos válaszokkal szolgálnak. E válaszok nagy része azonban helytelen és egyes megoldások még ronthatnak is a helyzeten.
 
Lássunk néhányat:
 
Igyál kávét! rossz válasz - a kávé koffeint tartalmaz, amely stimuláns és alkohollal való keverése, amely depresszáns, káros mellékhatásokkal járhat.
 
Igyál vizet! rossz válasz – bár segíthet a test vízháztartásának helyreállításában, nincs hatása az alkohol eltávolítására a szervezetből.
 
Légy rosszul/hányjál! rossz válasz – ez csak a gyomorban található alkoholtól szabadít meg, és mivel az alkohol gyorsan felszívódik a véráramba, az a megoldás sem segít..
 
Ne igyál többet és várj! HELYES – nincs más megoldás mint várni, amíg a májunk feldolgozza a testünkben lévő alkoholt. Körülbelül az első ital elfogyasztásától számított 20 percet vesz igénybe míg a máj elkezdi feldolgozni az alkoholt. A máj az elfogyasztott alkoholt egy kb. 8g/óra állandó sebességgel dolgozza fel.
 
 
A részegség elkerülésének legjobb módja, ha „ütemesen” iszunk, azaz nem gyorsabban, mint amilyen sebességgel a test le tudja bontani az alkoholt.
 
Fontos gondolni arra, hogy mennyi időbe telik megszabadulni az ÖSSZES alkoholtól, ami a szervezetünkben van, különösen, ha iszunk vagy gépet kezelünk a nap későbbi részében vagy akár a következő napon egy jelentős mennyiség elfogyasztása után.