Spirits.EU - Felelős felszolgálás

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Ittas vendég kiszolgálásának kockázatai

2016. szeptember 29. 13:09

Olyan személyként, aki alkoholt árul, sokféle felelősség terhelheti azon felül, hogy ellenőriznie kell a kiszolgált személy életkorát.
A már ittas személynek történő alkohol-kiszolgálás is jogsértésnek minősül számos országban. Attól kezdve, hogy valaki olyan mennyiségben fogyasztott alkoholt, hogy rajta a részegség jelei látszanak, normális ítélőképességük csorbul. Ennek megfelelően innentől kezdve a felszolgáló dönti el, nem pedig az adott személy, hogy szolgál-e még ki alkoholt e személynek.
 
Mikor részeg valaki?
Nehéz megállapítani, hogy mikor részeg valaki és az elfogyasztott alkohol mennyisége változó az egyes személyeknél. A finn törvény az alábbi meghatározást alkalmazza a részegségre: „azon személyek, akik zavaróan viselkednek vagy egyértelműen intoxikáltak”. A dán jogszabály az mondja ki, hogy „nem szolgálhat fel ittas személynek, ha ez a személy veszélyt jelent önmaga vagy környezete számára”.
 
Annak megértéséhez, hogy az alkohol hogyan hat az emberekre, illetve, hogy mik a részegség jelei, ismerni kell az alkohol hatásmechanizmusát, a lerészegedés fázisait és az alkohol szerepét az ittas személy viselkedésének és önkontrolljának elvesztésében.
 
Ahogyan az emberek alkoholt fogyasztanak, láthatja, hogyan változik a viselkedésük.
• Kissé hangosabbá válnak és magabiztosabbá, mivel elveszítik gátlásaikat
• Egyesek összekeverhetik a szavakat
• Egyesek bizonytalanul kezdenek állni a lábukon.
• Egyéb érzékekre is hatni kezd, ide értve a látást, nehézségeket okozva a távolságok felmérésében.
 
 
Kockázat az üzletnek és az alkalmazottaknak
• az ittas személyek kezelése nehezebb,
• több a kosz, amit fel kell takarítani (kiömlött ital, eltört poharak, hányás, etc.),
• több rendetlenség, gyorsabban keletkezhet agresszió vagy erőszak egyes ügyekből,
• a személyzetet érhető sérelem veszélye magasabb,
• magasabb költségek a vendéglátóhely számára a berendezések és dekorációk visszaállítása miatt,
• magasabb alkalmazotti költségek – több alkalmazott szükséges a rendzavarások kezelésére, nagyobb a fluktuáció veszélye,
• a vendéglátóhelynek olyan híre lesz, amely a problémás személyeket vonzza, ugyanakkor távoltartja a kulturált vendégkört,
• a gyakoribb rendőri ellenőrzések az engedély megvonását eredményezhetik.
 
 
Kockázat a fogyasztóknak
• az ittas fogyasztók nagyobb veszélyben vannak, amikor akár autóval mennek haza, akár gyalog vagy tömegközlekedéssel, mivel nagyobb rájuk nézve egy támadás vagy egy baleset veszélye.