Spirits.EU - Felelős felszolgálás

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Ittas vendég kiszolgálásának kockázatai

2016. szeptember 29. 13:09

Olyan személyként, aki alkoholt árul, sokféle felelősség terhelheti azon felül, hogy ellenőriznie kell a kiszolgált személy életkorát.
A már ittas személynek történő alkohol-kiszolgálás is jogsértésnek minősül számos országban. Attól kezdve, hogy valaki olyan mennyiségben fogyasztott alkoholt, hogy rajta a részegség jelei látszanak, normális ítélőképességük csorbul. Ennek megfelelően innentől kezdve a felszolgáló dönti el, nem pedig az adott személy, hogy szolgál-e még ki alkoholt e személynek.
 
Mikor részeg valaki?
Nehéz megállapítani, hogy mikor részeg valaki és az elfogyasztott alkohol mennyisége változó az egyes személyeknél. A finn törvény az alábbi meghatározást alkalmazza a részegségre: „azon személyek, akik zavaróan viselkednek vagy egyértelműen intoxikáltak”. A dán jogszabály az mondja ki, hogy „nem szolgálhat fel ittas személynek, ha ez a személy veszélyt jelent önmaga vagy környezete számára”.
 
Annak megértéséhez, hogy az alkohol hogyan hat az emberekre, illetve, hogy mik a részegség jelei, ismerni kell az alkohol hatásmechanizmusát, a lerészegedés fázisait és az alkohol szerepét az ittas személy viselkedésének és önkontrolljának elvesztésében.
 
Ahogyan az emberek alkoholt fogyasztanak, láthatja, hogyan változik a viselkedésük.
• Kissé hangosabbá válnak és magabiztosabbá, mivel elveszítik gátlásaikat
• Egyesek összekeverhetik a szavakat
• Egyesek bizonytalanul kezdenek állni a lábukon.
• Egyéb érzékekre is hatni kezd, ide értve a látást, nehézségeket okozva a távolságok felmérésében.
 
 
Kockázat az üzletnek és az alkalmazottaknak
• az ittas személyek kezelése nehezebb,
• több a kosz, amit fel kell takarítani (kiömlött ital, eltört poharak, hányás, etc.),
• több rendetlenség, gyorsabban keletkezhet agresszió vagy erőszak egyes ügyekből,
• a személyzetet érhető sérelem veszélye magasabb,
• magasabb költségek a vendéglátóhely számára a berendezések és dekorációk visszaállítása miatt,
• magasabb alkalmazotti költségek – több alkalmazott szükséges a rendzavarások kezelésére, nagyobb a fluktuáció veszélye,
• a vendéglátóhelynek olyan híre lesz, amely a problémás személyeket vonzza, ugyanakkor távoltartja a kulturált vendégkört,
• a gyakoribb rendőri ellenőrzések az engedély megvonását eredményezhetik.
 
 
Kockázat a fogyasztóknak
• az ittas fogyasztók nagyobb veszélyben vannak, amikor akár autóval mennek haza, akár gyalog vagy tömegközlekedéssel, mivel nagyobb rájuk nézve egy támadás vagy egy baleset veszélye.