'Join The Pact' - F1 Hamilton & Hakkinen

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Az italmérési szabályok fontossága

2016. szeptember 11. 18:51

Az italmérési jogszabályok azon jogi szabályok összességét jelentik, amelyek egy adott országban (vagy államban) az alkoholforgalmazást szabályozzák. Általában azt határozzák meg, hogy ki, mikor és hol, valamint kinek a részére adhat el alkoholt. Az ilyen jogszabályok hátterében általában az áll, hogy védelmezzen bármely lehetséges közrend vagy közegészség elleni sérelem ellen. Ezt esetenként ki is mondja a jogszabály.

 

Az italmérési jogszabályok általában minden olyan helyzetben alkalmazandók, ahol alkohol kerül eladásra vagy forgalmazásra. Alkohol előállítható kereskedelmileg vagy kereskedelmen kívül.
A kereskedelmileg előállított alkohol kategóriájába tartozik minden ismert ital és márka, amelyek közül több megtalálható világszerte, valamint a nemzeti vagy helyi szinten előállított italok is. Csak a kereskedelmileg előállított alkoholt lehet jogszabályszerűen árustani.
A kereskedelmen kívül előállított alkohol kategóriájába tartoznak az olyan desztillált szeszek, mint például az orosz szamogon, a brazil cacha, a tanzániai gongo és a magyar pálinka. Beletartoznak sörfélék is, mint például a banán vagy sorghum sör vagy az agave-léből készült mexikói pulque. A házi késztésű bor is általános és hagyományos formája a kereskedelmen kívül előállított alkoholnak.
Míg ezen italok nagy része magas minőségű, súlyos egészségügyi problémák is összefüggésbe hozhatóak a kereskedelmen kívül előállított italokkal, mivel az alkoholtartalom ellenőrzése és a tisztaság biztosítása nehéz lehet.
 
 
A legtöbb országban, ahol szabályok léteznek arra nézve, hogy kinek adható el alkohol, arra is vannak szabályok, hogy ki adhat el alkoholt.
Annak érdekében, hogy alkoholt forgalmazhasson, engedély vagy felhatalmazás lehet szükséges.
Az engedély egyszerűen felhatalmazhat alkohol forgalmazására, mint például Afrika egyes részein, vagy kifejezetten részletesen lehet meghatározva, mint Európa nagy részén és Észak-Amerikában. Skóciában például különféle engedélyek léteznek attól függően, hogy milyen típusú forgalmazást kívánnak folytatni és milyen környezetben. Például egy étterem-engedély olyan helyszínen történő árusításra ad lehetőséget, ahol az emberek leülnek étel fogyasztása céljából, és az alkohol az étkezést kíséri.
 
 
Ahol engedély szükséges, gyakran korlátozások vannak arra nézve is, hogy milyen időszakban lehetséges alkoholt árusítani. Törvénysértő alkoholt árusítani az erre valamely jogszabályban meghatározott időszakon kívül.
Ez az időszak különbözhet az engedély típusa alapján, amellyel rendelkezik, azon az alapon, hogy kiskereskedelemben vagy vendéglátásban árusít alkoholt vagy azon az alapon is, hogy szolgál-e fel ételt is az alkohol mellett.