Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Az életkor határok

2016. szeptember 21. 10:04

A legtöbb országban tilos alkoholt árusítani 16 vagy 18 év alatti személyeknek. Olaszországban ez az életkor például 16, Magyarországon 18, míg az Egyesült Államokban 21 év.
Néha a minimum korhatár függ attól is, hogy az italt egy kávézóban szolgálják fel vagy üzletben árusítják. Svédországban a korhatár 18 év étteremben és 20 év boltban, Dániában 18 év bárokban és éttermekben és 15 év boltban.
Egyes országokban a korhatár függ az alkohol erősségétől is. Finnországban a törvényes korhatár 18 év boltban történő vásárlás és 22%-os maximum alkoholtartalom mellett, míg e fölötti alkoholtartalom esetén 20 év.
Más országokban, például az USA egyes részein, a korhatár attól függ, hogy egyedül vagy egy érte felelős személy, pl. szülő vagy házastárs, kíséretében van az adott személy.
 
A törvényes korhatár bevezetésének indoka, hogy az alkohol nagyon ártalmas lehet fiatalok számára. Ennek fő okai, hogy kisebb a testük, nincs tapasztalatuk az alkohol kezelésében és belső szerveik még nem alakultak ki véglegesen, tehát egy kisebb mennyiségnek is lényegesen nagyobb a hatása.
Csak Angliában 21.700 személy kerül kórházba évente alkoholmérgezéssel, amelynek magas hányada fiatalkorú.
Ha léteznek szabályok a minimális korra, amely alatti személynek nem árusítható alkohol, meg kell győződnie annak a személynek az életkoráról, akinek alkoholt szolgál fel. A legtöbb országban ez lehetséges azáltal, hogy az alkalmazottak az adott országban elismert azonosítást kérnek. Egyes országokban azonban, mint például Belgium és Franciaország, ezt csak hatósági személy teheti meg. Franciaországban csak a rendőrség és a közrendvédelmi képviselők kérhetnek azonosítást. Ha kétsége merül fel valaki életkorára vonatkozóan, nem szolgálhat fel e személynek alkoholt.
 
Azokban az országokban, ahol jogszabályok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen kor felett árusítható csak alkohol, nagy valószínűséggel bírsággal, vagy egyes esetekben – például Belgiumban – börtönbüntetéssel sújtható e szabály megszegője. Az alkoholárusítási engedély megvonását is eredményezheti, mint például Svédországban.
Hasonlóan azokban az országokban, ahol az ittas személyek alkohollal kiszolgálása jogellenes, a jogszabály megszegése bírságolást, figyelmeztetést, az engedély visszavonását vagy börtönbüntetést eredményezhet.
 
Az országtól és a körülményektől függően ezek a következmények vagy a felszolgálót, vagy az italmérési engedély címzettjét sújtják, vagy pedig mind a kettőt.