Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Az életkor határok

2016. szeptember 21. 10:04

A legtöbb országban tilos alkoholt árusítani 16 vagy 18 év alatti személyeknek. Olaszországban ez az életkor például 16, Magyarországon 18, míg az Egyesült Államokban 21 év.
Néha a minimum korhatár függ attól is, hogy az italt egy kávézóban szolgálják fel vagy üzletben árusítják. Svédországban a korhatár 18 év étteremben és 20 év boltban, Dániában 18 év bárokban és éttermekben és 15 év boltban.
Egyes országokban a korhatár függ az alkohol erősségétől is. Finnországban a törvényes korhatár 18 év boltban történő vásárlás és 22%-os maximum alkoholtartalom mellett, míg e fölötti alkoholtartalom esetén 20 év.
Más országokban, például az USA egyes részein, a korhatár attól függ, hogy egyedül vagy egy érte felelős személy, pl. szülő vagy házastárs, kíséretében van az adott személy.
 
A törvényes korhatár bevezetésének indoka, hogy az alkohol nagyon ártalmas lehet fiatalok számára. Ennek fő okai, hogy kisebb a testük, nincs tapasztalatuk az alkohol kezelésében és belső szerveik még nem alakultak ki véglegesen, tehát egy kisebb mennyiségnek is lényegesen nagyobb a hatása.
Csak Angliában 21.700 személy kerül kórházba évente alkoholmérgezéssel, amelynek magas hányada fiatalkorú.
Ha léteznek szabályok a minimális korra, amely alatti személynek nem árusítható alkohol, meg kell győződnie annak a személynek az életkoráról, akinek alkoholt szolgál fel. A legtöbb országban ez lehetséges azáltal, hogy az alkalmazottak az adott országban elismert azonosítást kérnek. Egyes országokban azonban, mint például Belgium és Franciaország, ezt csak hatósági személy teheti meg. Franciaországban csak a rendőrség és a közrendvédelmi képviselők kérhetnek azonosítást. Ha kétsége merül fel valaki életkorára vonatkozóan, nem szolgálhat fel e személynek alkoholt.
 
Azokban az országokban, ahol jogszabályok vannak arra vonatkozóan, hogy milyen kor felett árusítható csak alkohol, nagy valószínűséggel bírsággal, vagy egyes esetekben – például Belgiumban – börtönbüntetéssel sújtható e szabály megszegője. Az alkoholárusítási engedély megvonását is eredményezheti, mint például Svédországban.
Hasonlóan azokban az országokban, ahol az ittas személyek alkohollal kiszolgálása jogellenes, a jogszabály megszegése bírságolást, figyelmeztetést, az engedély visszavonását vagy börtönbüntetést eredményezhet.
 
Az országtól és a körülményektől függően ezek a következmények vagy a felszolgálót, vagy az italmérési engedély címzettjét sújtják, vagy pedig mind a kettőt.