Schumacher & Bacardi - Felelős bajnokok

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - Az alkohol és az emberi test

2016. október 05. 15:13

A legtöbb országban az alkohol olyan széles körben elérhető, hogy sok ember elfelejti, hogy az alkohol valójában legális drog. A depresszáns drog kategóriájába tartozik. Ez nem azt jelenti, hogy alkohol fogyasztásakor rosszkedvű vagy depressziós lesz. Azt jelenti, hogy elnyomja az agy funkcióit. Ez azonban megváltoztatja az emberek viselkedését. Tudatmódosító tulajdonságai, valamint felelőtlen módon történő fogyasztás esetén a testre gyakorolt lehetséges káros hatásai miatt minősül meglehetősen veszélyes drognak, és emiatt szabályozzák árusítását.

 

Ha egy ittas személy tovább iszik, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Automatikus funkciók is a hatása alá kerülnek (szív, tüdő). Ez alkoholmérgezésként ismert és eszméletvesztést okoz. Egy eszméletlen személy halálra fulladhat a saját hányásában.
Fontos ismerni az ittasság korai tüneteit és hogy visszautasítsuk az ilyen személyek kiszolgálását jóval a nyilvánvaló részegség fázisa előtt.
Mivel az alkohol rontja a fizikai és mentális funkciókat, minél többet iszik valaki, annál kevésbé lesz képes a saját jólléte érdekében döntést hozni. Ezért van az, hogy a felszolgálónak kell eldöntenie, hogy ki ivott már eleget, nem pedig a fogyasztónak.
 
Az alkoholt nagyon kicsi molekulák alkotják, amelyek felszívódnak a vérben. Ez általában a vékonybélben történik, de elméletben, ha a szájába önt egy korty whiskyt anélkül, hogy lenyelné, az alkohol akkor is felszívódna a szervezetébe a száj nyálkahártyáján keresztül. A sejtmembránok nagy áteresztőképességűek az alkohol vonatkozásában, így ha az alkohol egyszer már a véráramban van, akkor a test majdnem valamennyi szövetébe eljuthat. Ez azt jelenti, hogy az alkohol nem megfelelő fogyasztása számos különböző testrészt károsíthat.
Általában az alkoholt lenyeljük és az a gyomrunkba jut. A gyomor lebontja az ételt és az italt, mielőtt az a vékonybélbe jutna. Ha nincs élelem a gyomorban, akkor az alkohol gyorsabban jut a vékonybélbe, ahonnan a vér felszívja. Az alkohol végigkering a testben (a vérben), amíg el nem éri az agyat. Ez körülbelül 5 percet vesz igénybe. Amikor az alkohol eléri az agyat, elkezdi elnyomni annak funkcióit, azzal a résszel kezdve, amely a gátlásokat és az ítélőképességet szabályozza.
 
Ha van élelem a gyomorban, akkor az alkohol keveredik azzal, mielőtt a vékonybélbe jutna. Az élelemmel való keveredés az, amely lelassítja az alkohol véráramba jutását. Felhívjuk a figyelmet, hogy az élelemmel való keveredés csak lelassítja a folyamatot, de nem állítja meg. Valójában az összes elfogyasztott alkohol a véráramba kerül és vándorol keresztül a testen, hatást gyakorolva más testfunkciókra.
Az alkohol körülbelül 20 perc alatt éri el a májat. A máj dolgozza fel az alkoholt – bontja le és semlegesíti egészen addig, amíg már nem mérgező, majd eltávolítja a testből. A máj általában óránként 8 gramm alkoholt képes lebontani. A 12. oldalon útmutatást talál az egyes italok alkoholtartalmának grammokban való kiszámításához.
Az vér alkoholtartalma az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől, és a fogyasztás sebességétől függ, valamit attól, hogy van-e étel a gyomorban vagy nincs és még más faktoroktól is. Az alkoholfogyasztás közvetlen hatásai az alkohol véráramban való mennyiségétől függ - a vér alkoholtartalmától (VAT). A VAT különbözhet a fogyasztó nemétől, testsúlyától, testfelépítésétől és az ivás gyorsaságától függően. A nőknek árnyalatnyival magasabb a VAT-a azonos mennyiségű ital elfogyasztása esetén, mivel kevesebb a testnedvük, amelyben feloldódik az alkohol.
Az alkohol egy kis része (kevesebb, mint 10 %) vizelet, légzés és izzadság formájában távozik a testből. A fennmaradó rész oxidálódik, azaz – mint az ételek – összekeveredik oxigénnel, hogy hőt, energiát és kalóriát sugározzon ki. Ugyanakkor, bár az alkohol rendelkezik tápértékkel, alacsony a minősége, mivel nem tartalmaz vitamint, proteint és más tápanyagot. Továbbá, az étellel ellentétben, az alkohol metabolizálása javarészt a májban történik. Ez azt jelenti, hogy a máj egyike az első testrészeknek, amelyek megsínylik a súlyos alkoholfogyasztás káros hatásait.