Rafa Nadal & Bacardi - Felelős bajnokok

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Felelős felszolgálás - A megfelelő atmoszféra

2016. október 20. 13:36

Az atmoszféra egy hely általános hangulata vagy érzete. Ez hatással van a vendégekre attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeznek. Hatással lehet arra, hogy hogyan isznak és a későbbi viselkedésükre is.
 
A megfelelő atmoszféra megteremtésének egyik eleme arra ösztönözni az embereket, hogy az adott hely stílusának megfelelő módon viselkedjenek. Ez a standardok létrehozásának egyik útja.
 
Az alkoholfogyasztási viselkedés három különböző tényezőtől függ:
 
Az ital
• az alkohol mennyisége és erőssége
 
A fogyasztó
• az alkoholt fogyasztó személy jellemvonásai, hangulata és személyi körülményei
 
A környezet
• az atmoszféra és a vendéglátóhelyen érvényben lévő
szabályok, ahol az alkoholfogyasztás történik
 
Ezen tényezők bármelyikének eltávolítása vagy módosítása megváltoztatja az alkoholfogyasztási viselkedést is. Például egy személy viselkedése nagy valószínűséggel más lesz egy elegáns étteremben, mint egy bárban futballmeccs nézés közben. A környezet megváltozott, annak ellenére, hogy mindkét körülmény között ugyanannyit fogyasztott el az adott személy.
Vagy például a futballmeccset néző személy viselkedése változni fog az elfogyasztott alkohol mennyiségével. Valószínűleg másként viselkednének, ha egyáltalán nem innánk (például mert vezetnek), mint ha barátokkal együtt fogyasztana alkoholt.
A vezető és a személyzet olyan helyzetben vannak, amelyben e tényezőkből legalább kettőt befolyásolni tudnak: a felszolgált ital minőségét és mennyiségét, és, különösen, a környezetet. A helyszín kinézete, hogy az emberek inkább állnak vagy ülnek, a megvilágítás és a zene mind olyan elemek, amelyek kialakítják az alkoholfogyasztás környezetét.
 
Például van arra utaló bizonyíték, hogy az álló helyzetben történő alkoholfogyasztás gyorsabb ivásra szorgalmaz, mint amikor az emberek ülnek. A kialakított környezet egyértelműen befolyásolhatja azt, hogy a fogyasztó egy pihent, szociális módon iszik, vagy agresszív, versengő stílusban.