Rafa Nadal & Bacardi - Felelős bajnokok

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol és a máj

2015. június 15. 13:56

Feltehetően sokat hallottatok, olvastatok már arról, hogy az alkoholnak milyen hatásai léteznek. Mivel elég hosszú a lista és nagyon sok dologról lehet írni a témában, ezért érdemes részletesen összefoglalni. Próbáltuk az orvosi, szakszavas nyelvezetet valamivel hétköznapibbá alakítani.

Az etanol – köznyelven alkohol – a tápcsatornán keresztül, anélkül, hogy átalakulna, kerül be a véráramba. Bár a gyomorban már megkezdődik a felszívódás, a bevitt alkohol nagy része a vékonybél falain keresztül kerül be a vérbe. A vérbe kerülő anyagok a vérárammal a májba szállítódnak. A máj egy kiemelten fontos szervünk. Egyik szerepe a homeosztázis, vagyis, a vér különböző összetevőinek mennyiségeit határozza meg. Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, a máj nem képes azonnal lebontani, így néhány százalék a vérben marad. Ezt a vért pedig a keringés eljuttatja például az agyba, ami miatt kialakul a részegség.

Az az 5-10% alkohol, amelyet a máj nem tud lebontani, feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből vizelet formájában, vagy a tüdőn keresztül. Ezért érezhetjük az ittas emberek leheletén az alkohol szagát. A máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkoholt képes lebontani testkilogrammonként. Ez egy átlagos testalkatú nőnél körülbelül úgy néz ki, hogy fél liter sört 3-3 és fél óra alatt méregtelenít a máj. A mértékletesség túllépése megerőltethető lehet a máj számára.

Alkohol fogyasztáskor az annak lebontásáért felelős enzimek aktivizálódnak a májban, sőt termelődhetnek is addig, amíg alkohol található a szervezetben, vagyis ameddig van mit lebontani. Rendszeres fogyasztás esetén a fokozott igénybevétel miatt, az enzimek száma növekszik. Ezért erezhetjük azt, hogy minél gyakrabban és minél többet iszunk, annál jobban tolerálja szervezetünk az alkoholt. Persze, mert az enzimek mennyiségi növekedése miatt, gyorsul a lebontás. Ez a folyamat viszont nagyon is káros, mert fokozódik az igénybevétel. A lebontás során mindenféle káros anyagok, szabad gyökök alakulnak ki, amiket a máj elraktároz. De mivel nem tud a végtelenségig raktározni, ezért igénybe veszi az aktív sejteket is, amik így nem képesek saját funkciójukat megfelelően betölteni. A máj azért egy csodálatos szerv, mert regenerálja önmagát. De az idült alkohol fogyasztás, alkoholizmus esetén az aktív sejtek számának drasztikus csökkenése miatt kialakulhat a máj megnagyobbodása, később pedig a májzsugor (cirózis). A másik, ami történhet, hogy a máj az aktív sejtek pusztulása miatt túl gyorsan kezd regenerálódásba, így májelégtelenséget, egyéb májpanaszokat, de akár rosszindulatú daganat kialakulását is előidézheti. Mi - többek között az ilyen tudományos megállapítások miatt is - a mértékletes alkoholfogyasztást támogatjuk, hogy az alkohol semmiképpen sem egészségügyi panaszokat és károsodást, hanem örömet okozzon.