'Join The Pact' - F1 Hamilton & Hakkinen

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol és a máj

2015. június 15. 13:56

Feltehetően sokat hallottatok, olvastatok már arról, hogy az alkoholnak milyen hatásai léteznek. Mivel elég hosszú a lista és nagyon sok dologról lehet írni a témában, ezért érdemes részletesen összefoglalni. Próbáltuk az orvosi, szakszavas nyelvezetet valamivel hétköznapibbá alakítani.

Az etanol – köznyelven alkohol – a tápcsatornán keresztül, anélkül, hogy átalakulna, kerül be a véráramba. Bár a gyomorban már megkezdődik a felszívódás, a bevitt alkohol nagy része a vékonybél falain keresztül kerül be a vérbe. A vérbe kerülő anyagok a vérárammal a májba szállítódnak. A máj egy kiemelten fontos szervünk. Egyik szerepe a homeosztázis, vagyis, a vér különböző összetevőinek mennyiségeit határozza meg. Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, a máj nem képes azonnal lebontani, így néhány százalék a vérben marad. Ezt a vért pedig a keringés eljuttatja például az agyba, ami miatt kialakul a részegség.

Az az 5-10% alkohol, amelyet a máj nem tud lebontani, feldolgozatlanul kerül ki a szervezetből vizelet formájában, vagy a tüdőn keresztül. Ezért érezhetjük az ittas emberek leheletén az alkohol szagát. A máj átlagosan óránként 0,1 gramm alkoholt képes lebontani testkilogrammonként. Ez egy átlagos testalkatú nőnél körülbelül úgy néz ki, hogy fél liter sört 3-3 és fél óra alatt méregtelenít a máj. A mértékletesség túllépése megerőltethető lehet a máj számára.

Alkohol fogyasztáskor az annak lebontásáért felelős enzimek aktivizálódnak a májban, sőt termelődhetnek is addig, amíg alkohol található a szervezetben, vagyis ameddig van mit lebontani. Rendszeres fogyasztás esetén a fokozott igénybevétel miatt, az enzimek száma növekszik. Ezért erezhetjük azt, hogy minél gyakrabban és minél többet iszunk, annál jobban tolerálja szervezetünk az alkoholt. Persze, mert az enzimek mennyiségi növekedése miatt, gyorsul a lebontás. Ez a folyamat viszont nagyon is káros, mert fokozódik az igénybevétel. A lebontás során mindenféle káros anyagok, szabad gyökök alakulnak ki, amiket a máj elraktároz. De mivel nem tud a végtelenségig raktározni, ezért igénybe veszi az aktív sejteket is, amik így nem képesek saját funkciójukat megfelelően betölteni. A máj azért egy csodálatos szerv, mert regenerálja önmagát. De az idült alkohol fogyasztás, alkoholizmus esetén az aktív sejtek számának drasztikus csökkenése miatt kialakulhat a máj megnagyobbodása, később pedig a májzsugor (cirózis). A másik, ami történhet, hogy a máj az aktív sejtek pusztulása miatt túl gyorsan kezd regenerálódásba, így májelégtelenséget, egyéb májpanaszokat, de akár rosszindulatú daganat kialakulását is előidézheti. Mi - többek között az ilyen tudományos megállapítások miatt is - a mértékletes alkoholfogyasztást támogatjuk, hogy az alkohol semmiképpen sem egészségügyi panaszokat és károsodást, hanem örömet okozzon.