Jack Daniel's - Felelős alkoholfogyasztás

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Alkohol és vezetés

2015. január 10. 15:57

Alkohol és vezetés

 

Nagyon sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a járművezetésre. Összeszedtük nektek mi is, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni.

A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik:

Lelassulnak a szemmozgások, életlenné válik a kép, a pupilla nem tud gyorsan alkalmazkodni a fényviszonyok változásához, szűkül a látótér, ami miatt fontos körülményeket szem elől téveszthetünk.

Mozgások befolyásoltsága:

Vezetésnél összehangolt mozgásokat végzünk. Alkohol hatására elképzelhető, hogy a kisebb mozgásokat, kilengéseket nem vesszük észre, vagy nem érezzük jelentősnek és a kormánykorrekciót is a késleltetett reakció idő miatt elmulaszthatjuk.

Rossz döntések:

A járművezetés összetett dolog, és sokszor kell gyorsan döntéseket hozni. Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, csökken a felelősségérzet, előtérbe kerülnek az ösztönök, indulatok, érzelmek. A közlekedésben adódhatnak olyan helyzetek, amikor önfegyelemre van szükség, logikusan és nem az érzelmekre hallgatva kell döntenünk.

Semmilyen érv nem szól amellett, hogy ittasan autóba üljünk. Nem csak a saját épségünket, de másokét is súlyosan veszélyeztetjük, ha alkoholos állapotban vezetünk. Ha sikerülne is balesetmentesen közlekedni, arra mindenképp számíthatunk, hogyha közúti ellenőrzésbe ütközünk, akkor el fogják venni a jogosítványunkat. Megéri?

Mielőtt kitöltenénk az első pohárkát, tegyünk fel magunkban néhány kérdést. Mennyi idő múlva fogok vezetni? Kiürül-e a szervezetemből addigra az alkohol? Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk ezekre a kérdésekre, néhány dologgal tisztában kell legyünk. Írtunk erről egy másik cikkben, amit ide kattintva tudtok elolvasni.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy annak ellenére, hogy autóval érkeztünk, alkoholt fogyasztanánk, akkor is van más megoldás, mint ittasan vezetni. Vagy menjünk haza taxival és másnap vegyük fel az autót már tisztán, vagy hívjunk egy sofőrszolgálatot, akik gondoskodnak arról, hogy mi is és az autónk is biztonságban hazaérjen.

Ne felejtsétek el, hogy mindig van választás és csak rajtatok áll a döntés!

http://www.autotempo.hu/dokumentumok/alkohol.html