Spirits.EU - Felelős felszolgálás

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Alkohol és vezetés

2015. január 10. 15:57

Alkohol és vezetés

 

Nagyon sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a járművezetésre. Összeszedtük nektek mi is, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni.

A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik:

Lelassulnak a szemmozgások, életlenné válik a kép, a pupilla nem tud gyorsan alkalmazkodni a fényviszonyok változásához, szűkül a látótér, ami miatt fontos körülményeket szem elől téveszthetünk.

Mozgások befolyásoltsága:

Vezetésnél összehangolt mozgásokat végzünk. Alkohol hatására elképzelhető, hogy a kisebb mozgásokat, kilengéseket nem vesszük észre, vagy nem érezzük jelentősnek és a kormánykorrekciót is a késleltetett reakció idő miatt elmulaszthatjuk.

Rossz döntések:

A járművezetés összetett dolog, és sokszor kell gyorsan döntéseket hozni. Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, csökken a felelősségérzet, előtérbe kerülnek az ösztönök, indulatok, érzelmek. A közlekedésben adódhatnak olyan helyzetek, amikor önfegyelemre van szükség, logikusan és nem az érzelmekre hallgatva kell döntenünk.

Semmilyen érv nem szól amellett, hogy ittasan autóba üljünk. Nem csak a saját épségünket, de másokét is súlyosan veszélyeztetjük, ha alkoholos állapotban vezetünk. Ha sikerülne is balesetmentesen közlekedni, arra mindenképp számíthatunk, hogyha közúti ellenőrzésbe ütközünk, akkor el fogják venni a jogosítványunkat. Megéri?

Mielőtt kitöltenénk az első pohárkát, tegyünk fel magunkban néhány kérdést. Mennyi idő múlva fogok vezetni? Kiürül-e a szervezetemből addigra az alkohol? Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk ezekre a kérdésekre, néhány dologgal tisztában kell legyünk. Írtunk erről egy másik cikkben, amit ide kattintva tudtok elolvasni.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy annak ellenére, hogy autóval érkeztünk, alkoholt fogyasztanánk, akkor is van más megoldás, mint ittasan vezetni. Vagy menjünk haza taxival és másnap vegyük fel az autót már tisztán, vagy hívjunk egy sofőrszolgálatot, akik gondoskodnak arról, hogy mi is és az autónk is biztonságban hazaérjen.

Ne felejtsétek el, hogy mindig van választás és csak rajtatok áll a döntés!

http://www.autotempo.hu/dokumentumok/alkohol.html