Jack Daniel's - Felelős alkoholfogyasztás

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Alkohol és rítusok

2015. március 07. 16:06

Alkohol és rítusok, vallás, kultuszok

Míg például az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást, addig bizonyos vallási kultuszoknak jelentős szereplője volt valaha az alkohol. Az Atlantisz elsüllyedése után a vallási vezetők úgy vélték, hogy az istenekkel való kapcsolat felvételét gátolhatja az alkohol fogyasztása. Azonban évezredekkel később, Kr. e. 900-tól a pap-tudósok már bevezették a boriváshoz kapcsolódó vallási kultuszt. A Dionysos-kultusz jelentős változást hozott, a görög mitológiában, mint a bor istene, ő ismertette meg az emberekkel az alkoholt. A hozzá kapcsolódó vallási ünnepeken már megjelent a bor, így ezek az események vidámabbak, felszabadultabbak voltak, mint a korábbi csendes ünnepek. Természetesen a rómaiak átvették a szokást, Bacchus isteni lény felelt a borivásért. A görög és római hatásra szépen lassan az egész világon kialakultak az alkoholhoz köthető vallási ünnepek.

A Krisztus utáni időkben már egészen máshogy kapcsolódott az alkohol a valláshoz. Mind ismerjük a történetet, miszerint Jézus a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. „Ez az én vérem, mely értetek adatik.” Ez a kép persze csak szimbolikus, de a keresztény vallásban a mai napig, amikor a szentmisén ez a rész következik, az áldoztató atya bort iszik.

A zsidó vallásban a bor valaha az áldozati kultusz része volt. Napjainkban már nem áll a Szentély, de a borra akkor is áldást mondanak minden szombaton és az ünnepeken. Így lett a bor szerves része például az esküvőknek. De a jólét és a szabadság jelképeként húsvétkor is kötelező 4 pohárral meginni.

Mégis, mindezek ellenére ma már a legtöbb vallás óvatosan közelíti meg az alkohol fogyasztásra történő buzdítást. Ez nem véletlen, hiszen az alkoholizmus, mint „népbetegség” sok helyen van jelen a világban. Ezért a felvilágosult vallási vezetők nagy hangsúlyt fektetnek a mértékletesség fontosságának kihangsúlyozására. Mi is ezt tesszük, mert hiszünk benne, hogy a mérték a lényeg!

 

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/02/vallasok-az-alkoholrol-es-az-alkoholizmusrol/

http://hu.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/a-short-history.html