Spirits.EU - Ne vezess ittasan!

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Alkohol és rítusok

2015. március 07. 16:06

Alkohol és rítusok, vallás, kultuszok

Míg például az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást, addig bizonyos vallási kultuszoknak jelentős szereplője volt valaha az alkohol. Az Atlantisz elsüllyedése után a vallási vezetők úgy vélték, hogy az istenekkel való kapcsolat felvételét gátolhatja az alkohol fogyasztása. Azonban évezredekkel később, Kr. e. 900-tól a pap-tudósok már bevezették a boriváshoz kapcsolódó vallási kultuszt. A Dionysos-kultusz jelentős változást hozott, a görög mitológiában, mint a bor istene, ő ismertette meg az emberekkel az alkoholt. A hozzá kapcsolódó vallási ünnepeken már megjelent a bor, így ezek az események vidámabbak, felszabadultabbak voltak, mint a korábbi csendes ünnepek. Természetesen a rómaiak átvették a szokást, Bacchus isteni lény felelt a borivásért. A görög és római hatásra szépen lassan az egész világon kialakultak az alkoholhoz köthető vallási ünnepek.

A Krisztus utáni időkben már egészen máshogy kapcsolódott az alkohol a valláshoz. Mind ismerjük a történetet, miszerint Jézus a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta. „Ez az én vérem, mely értetek adatik.” Ez a kép persze csak szimbolikus, de a keresztény vallásban a mai napig, amikor a szentmisén ez a rész következik, az áldoztató atya bort iszik.

A zsidó vallásban a bor valaha az áldozati kultusz része volt. Napjainkban már nem áll a Szentély, de a borra akkor is áldást mondanak minden szombaton és az ünnepeken. Így lett a bor szerves része például az esküvőknek. De a jólét és a szabadság jelképeként húsvétkor is kötelező 4 pohárral meginni.

Mégis, mindezek ellenére ma már a legtöbb vallás óvatosan közelíti meg az alkohol fogyasztásra történő buzdítást. Ez nem véletlen, hiszen az alkoholizmus, mint „népbetegség” sok helyen van jelen a világban. Ezért a felvilágosult vallási vezetők nagy hangsúlyt fektetnek a mértékletesség fontosságának kihangsúlyozására. Mi is ezt tesszük, mert hiszünk benne, hogy a mérték a lényeg!

 

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/02/vallasok-az-alkoholrol-es-az-alkoholizmusrol/

http://hu.drugfreeworld.org/drugfacts/alcohol/a-short-history.html