Spirits.EU - Felelős felszolgálás

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Absztinencia

2014. július 16. 13:41

A latin eredetű abstineo jelentése: ’vissza tartani magát’, az absztinencia pedig teljes önmegtartoztatást jelent általában olyan cselekvés kapcsán, ami valamiféle élvezetet okoz. Erre általában valamilyen vallási okból, vagy gyakorlati megfontolásból kifolyólag kerül sor.

Az alkohol absztinencia esetében minden alkoholtartalmú termék fogyasztásától tartózkodnak és csak alkoholmentes italokat, úgy mint vizet, kávét, teát vagy üdítőt isznak. Ennek okát leggyakrabban vallási, egészségügyi, filozófiai vagy társadalmi, vagy egyszerűen csak ízlésbeli indokok adják.

Az absztinensek közt gyakori, egész pontosan 14%-uk korábban súlyos alkoholista volt. Gyógyulásukhoz elengedhetetlen a teljes absztinencia, vagyis az, hogy egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, hiszen az alkoholizmusból adódóan többé már nem tud mértéket tartani. Nem képes arra, hogy csak egy pohárral igyon, ezért ő egy pohárral sem ihat. Zacher Gábor, toxikológus szerint, ha 10 év kihagyás után iszik valaki csak egy pohárral, akkor is visszaesik, ezért az alkoholisták számára valóban csak a teljes absztinencia a megoldás.

Pedig, mint tudjuk, a mértékletes alkoholfogyasztás még jó is a szervezetnek, hiszen jót tesz a szívnek és visszaszorítja az érelmeszesedést, az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet.  Ezzel szemben az is kiderült, hogy az absztinenciának is vannak káros hatásai: Egy norvég vizsgálat szerint, melyben 38 ezer fő italozási szokásait és mentális állapotát vizsgálták, kiderült, hogy a teljes absztinencia emelkedett kockázatot jelent a depresszió kialakulására.

Összességében tehát elmondható, hogy italt (csak) mértékkel fogyasszunk!

 

http://www.alkoholizam.com/magyar/pojmovi3.htm

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121218-alkoholizmus-alkoholfuggoseg-alkoholbetegseg-zacher-gabor-toxikologus-valaszol.html

http://www.vital.hu/alkohol-absztinencia-depresszio

ICAP.org , wikipedia