Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

Absztinencia

2014. július 16. 13:41

A latin eredetű abstineo jelentése: ’vissza tartani magát’, az absztinencia pedig teljes önmegtartoztatást jelent általában olyan cselekvés kapcsán, ami valamiféle élvezetet okoz. Erre általában valamilyen vallási okból, vagy gyakorlati megfontolásból kifolyólag kerül sor.

Az alkohol absztinencia esetében minden alkoholtartalmú termék fogyasztásától tartózkodnak és csak alkoholmentes italokat, úgy mint vizet, kávét, teát vagy üdítőt isznak. Ennek okát leggyakrabban vallási, egészségügyi, filozófiai vagy társadalmi, vagy egyszerűen csak ízlésbeli indokok adják.

Az absztinensek közt gyakori, egész pontosan 14%-uk korábban súlyos alkoholista volt. Gyógyulásukhoz elengedhetetlen a teljes absztinencia, vagyis az, hogy egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, hiszen az alkoholizmusból adódóan többé már nem tud mértéket tartani. Nem képes arra, hogy csak egy pohárral igyon, ezért ő egy pohárral sem ihat. Zacher Gábor, toxikológus szerint, ha 10 év kihagyás után iszik valaki csak egy pohárral, akkor is visszaesik, ezért az alkoholisták számára valóban csak a teljes absztinencia a megoldás.

Pedig, mint tudjuk, a mértékletes alkoholfogyasztás még jó is a szervezetnek, hiszen jót tesz a szívnek és visszaszorítja az érelmeszesedést, az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet.  Ezzel szemben az is kiderült, hogy az absztinenciának is vannak káros hatásai: Egy norvég vizsgálat szerint, melyben 38 ezer fő italozási szokásait és mentális állapotát vizsgálták, kiderült, hogy a teljes absztinencia emelkedett kockázatot jelent a depresszió kialakulására.

Összességében tehát elmondható, hogy italt (csak) mértékkel fogyasszunk!

 

http://www.alkoholizam.com/magyar/pojmovi3.htm

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121218-alkoholizmus-alkoholfuggoseg-alkoholbetegseg-zacher-gabor-toxikologus-valaszol.html

http://www.vital.hu/alkohol-absztinencia-depresszio

ICAP.org , wikipedia