Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

A részegség fázisai

2015. február 12. 15:59

A részegség fázisai

 

Sok féle cikk, tanulmány foglalkozik a részegség különböző fázisaival. Vannak szigorúbb és vicces verziók is arra, hogy mi történik az első és a 14. pohárka között. Mi megpróbálunk valahol a kettő között lavírozni és a humorunkat nem elvesztve, de mindenképpen a figyelmet a mértékletességre irányítva bemutatni nektek, hogy hogyan változik a tudatunk, a lelkünk, a testünk, ahogy növeljük az adagot.

1.

A homloklebenyünk felel többek között például azért is, hogy némi gátlás, akaraterő, önkontroll és ítélőképesség szoruljon belénk. Bizonyára észrevetted már, hogy ebben a szakaszban nemcsak, hogy MINDENT tudsz, de ezeket át is akarod adni mindenkinek, aki figyel rád. Igazából annak is, aki nem annyira. Bölcsnek érzed magad és fel sem merül, hogy esetleg valamiben nincs igazad. Hogyne lenne. Mindenki más téved.

Már ebben a fázisban elindulnak a kisagyi érintettségre utaló magatartás változások. Például bizonytalanul jársz. Pedig épphogy 0,1 ezrelék körüli a véralkohol szinted…

2.

Ahogy süllyedünk a hajónkkal már nem csak mindent tudónak, hanem egyre szebbnek/jóképűbbnek látjuk magunkat. Milyen jól jönne ez az önbizalom józanon is, nem igaz? Itt már dominál a falcsonti lebeny érintettsége, 1 ezrelék körüli a véralkohol szint. Egészen bonyolult dolgokba keveredhetsz. Mint például egyedül begombolni a kabátodat. Ugye, hogy milyen nehéz? Bár valóban egyre szebb vagy, meg persze mindenki más is csak szépül körülötted, ez mit sem ér, hiszen beszélni már csak akadozva tudsz.

3.

Hányszor keltél úgy fel másnap, hogy félve nyitottad ki a pénztárcádat, mert volt valami halvány lila sejtésed arról, hogy a tegnap hazafelé botorkálva az utcán talált és valamiért nagyon értékesnek ítélt biztosító tűn kívül semmi más, de legkevésbé pénz nem lesz benne!? Na igen, ilyenkor mehet a vállon veregetés, mert ez azt jelenti, hogy eljutottál a harmadik szakaszba, amikor már nem csak bölcs, szépséges, de őrült gazdag is vagy. Igazából nem feltétlen, de ezt senkinek sem hiszed el. Inkább fizetsz. Mások helyett is. Milyen gáláns. A véralkohol szinted elérte azt a kb. 1,5 ezrelékes szintet, amikor már a nyakszirti lebeny is bekapcsolódik a történetbe. Korlátozódik a látásod, könnyen lehet, hogy már nem csak nem érdekel, hogy mennyit kapsz vissza egy 5-ösből, de nem is nagyon látod jól.

4.

Nincs lehetetlen igaz? Itt már jöhetnek az igazán meredek dolgok. Gyakorlatilag golyóállónak képzeled magadat. Ha verekedős, kötekedős típus vagy, könnyen lehet, hogy megtalál valami balhé. Mert ugye mindig ő talál meg téged és nem fordítva. Micsoda pech… A 2 ezrelék körüli véralkohol szint nem játék, ebben a szakaszban már elég rosszul lehetsz.

 

 

5.

Az alkohol a köztiagyat és a középagyat mossa, a véralkohol szint eléri a 2,5 ezreléket. Előfordulhat, hogy annyira rosszul vagy, hogyha nincs melletted valaki józanabb, akkor komoly baj is történhet. Itt már nehéz viccesre venni a figurát…

 

6.

Még mindig lehet fokozni. Ez már egy halál közeli állapot, ahol az alkohol eléri az agytörzset, a véralkohol szint pedig 3,5-4 ezrelék. Veszélyben a légzés, és a vérkeringésért felelős központok. Semmi értelme nincs idáig eljutni, itt már az alkoholnak élvezeti értéke egyáltalán nincsen.

 

Reméljük, hogy hasznos kis áttekintés volt ez a 6 pont. Ezek a tünetek persze egyéntől, nemtől, kortól stb. függően eltérhetnek. De amit biztosan elmondhatunk, az az, hogy aki betartja a mértékletesség szabályait, az nem fog pórul járni. Higgyétek el, nem érdemes korházba kerülni azért, mert nem vagyunk hajlandóak figyelembe venni a saját határainkat. Hogy mik azok a bizonyos standard mértékek, azokról itt olvashattok bővebben.

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/5380/reszegseg-fokozatai

http://www.hegenet.hu/hahaha/v_jobb/v_egyebek/reszegseg.htm