Responsible drinking

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

A felelős alkoholfelszolgálás fontossága

2016. szeptember 01. 12:00

A vendéglátás és kiskereskedelem területén dolgozó valamennyi személynek tiszteletben kell tartania és meg kell értenie az alkohollal kapcsolatos saját felelősségét, megérteni azt, hogy az alkohol miként hat a testre, valamint az alkoholfogyasztással összefüggő előnyöket és kockázatokat.

 

Az alkoholárusítás sokféle képességet igényel és jogi felelősséget is magában foglal – azon dolgokat, amelyeket a munkája kapcsán meg kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a jogszabályoknak. Tisztában kell lennie a szociális felelősséggel is – azon dolgokkal, amelyeket azért kell megtennie, hogy sikeres üzletet vezethessen és pozitív hatással legyen a közösségre.
 
 
Az alkohol-kiszolgálásban a munkának több aspektusa van:
 
  • „rendőri” – biztosítani, hogy senki nem sért meg semmilyen jogszabályt,
  • eladói – ismerni a termékeket, amiket forgalmaz,
  • takarítói – biztosítani, hogy a vendéglátóhely mindig tiszta és rendezett,
  • jó vendéglátó – segíteni a barátságos légkör megteremtésében,
  • biztonsági ellenőr – gondolni a vendégek jó közérzetére és csökkenteni mindenféle kockázatot.
 
Az emberek legtöbbször felelős módon fogyasztanak alkoholt, de felelőtlen fogyasztás esetén az alkohol károkat okozhat. Ennek megfelelően fontos, hogy az alkohol olyan módon kerüljön eladásra, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkenjen a kár veszélye. Ez azt jelenti, hogy gondolni kell arra, hogy kinek ad el és mennyit, valamint arra, hogy a vendég jól érezze magát. Számos ország jogszabályokat fogadott el bizonyos kérdések tisztázása érdekében. Ezen felül számos bevált gyakorlat létezik, amelyet követni lehet. Ezekről a gyakorlati tanácsokról fognak szólni decemberi híreink.