Spirits.EU - Fiatalkorúak és az alkohol

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

A felelős alkoholfelszolgálás fontossága

2016. szeptember 01. 12:00

A vendéglátás és kiskereskedelem területén dolgozó valamennyi személynek tiszteletben kell tartania és meg kell értenie az alkohollal kapcsolatos saját felelősségét, megérteni azt, hogy az alkohol miként hat a testre, valamint az alkoholfogyasztással összefüggő előnyöket és kockázatokat.

 

Az alkoholárusítás sokféle képességet igényel és jogi felelősséget is magában foglal – azon dolgokat, amelyeket a munkája kapcsán meg kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a jogszabályoknak. Tisztában kell lennie a szociális felelősséggel is – azon dolgokkal, amelyeket azért kell megtennie, hogy sikeres üzletet vezethessen és pozitív hatással legyen a közösségre.
 
 
Az alkohol-kiszolgálásban a munkának több aspektusa van:
 
  • „rendőri” – biztosítani, hogy senki nem sért meg semmilyen jogszabályt,
  • eladói – ismerni a termékeket, amiket forgalmaz,
  • takarítói – biztosítani, hogy a vendéglátóhely mindig tiszta és rendezett,
  • jó vendéglátó – segíteni a barátságos légkör megteremtésében,
  • biztonsági ellenőr – gondolni a vendégek jó közérzetére és csökkenteni mindenféle kockázatot.
 
Az emberek legtöbbször felelős módon fogyasztanak alkoholt, de felelőtlen fogyasztás esetén az alkohol károkat okozhat. Ennek megfelelően fontos, hogy az alkohol olyan módon kerüljön eladásra, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkenjen a kár veszélye. Ez azt jelenti, hogy gondolni kell arra, hogy kinek ad el és mennyit, valamint arra, hogy a vendég jól érezze magát. Számos ország jogszabályokat fogadott el bizonyos kérdések tisztázása érdekében. Ezen felül számos bevált gyakorlat létezik, amelyet követni lehet. Ezekről a gyakorlati tanácsokról fognak szólni decemberi híreink.