Schumacher & Bacardi - Felelős bajnokok

Italmérték program

Italmérték program

Az 'ITALMÉRTÉK' program a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Kultúrált Alkoholfogyasztás Tagozatának non-profit kezdeményezése.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. Az 'Italmérték' program olyan ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységekből áll, amelyek befolyással lehetnek a hazai italozási kultúrára csökkentve ezáltal a káros mennyiségű alkoholfogyasztást és pozitív hatást gyakorolva az alkohol okozta esetleges egészségügyi és társadalmi kockázatokra.

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére, egyenes folytatásaként az ún. HAFRAC (Magyar Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért) programnak.

Italmérték? Lapozz tovább!

Tovább

A felelős alkoholfelszolgálás tízparancsolata

2016. december 12. 15:53

A vendéglátás és kiskereskedelem területén dolgozó valamennyi személynek tiszteletben kell tartania és meg kell értenie az alkohollal kapcsolatos saját felelősségét, megérteni azt, hogy az alkohol miként hat a testre, valamint az alkoholfogyasztással összefüggő előnyöket és kockázatokat. Ezek a kézikönyvek a kezdő lépést jelentik a tanulásban és olyan eszközöket adnak a gyakorlatban dolgozók és az elméleti szakemberek számára, amely segít megérteni saját fontos szerepüket a felelős alkohol-kiszolgálás biztosításában.

Tovább

Kijózanodási tanács az Ünnepekre

2016. december 03. 18:15

Kérdezzen meg bárkit, hogyan lehet kijózanodni, vagy megszabadítani a testet az alkoholtól – az emberek változatos válaszokkal szolgálnak. E válaszok nagy része azonban helytelen és egyes megoldások még ronthatnak is a helyzeten.

Fontos gondolni arra, hogy mennyi időbe telik megszabadulni az ÖSSZES alkoholtól, ami a szervezetünkben van, különösen, ha iszunk vagy gépet kezelünk a nap későbbi részében vagy akár a következő napon egy jelentős mennyiség elfogyasztása után.

 

Tovább

Az alkohol és az ünneplés

2016. december 01. 14:58

Akárhogy is nézzük, az év vége – akár családi, akár céges környezetben – az ünneplésről, nagy vacsorákról, összejövetelekről szól, ahol természetesen szép szerep jut az alkoholnak is. Nem jó kimaradni ezekből a bulikból, és az sem lehet jó érzés, ha mindenki alkoholt iszik, mi pedig csak limonádét szürcsölgetünk. Egy biztos azonban, nem túl jó ötlet átesni a ló túlsó felére, így ha tényleg jól akarjuk érezni magunkat, elengedhetetlen az únos-untalan emlegetett mértékletesség és tudatosság.

Tovább

Felelős felszolgálás - Reagálás az incidensekre

2016. november 24. 16:18

A legtöbb konfliktus megelőzhető vagy kontrollálható a korai fázisokban, de ha egy helyzet forró állapotba kerül még mielőtt ön odaér, akkor jóval nehezebb lehet. Gondoljon a saját és mások biztonságára:
• maradjon nyugodt és próbálja meg lassítani a dolgokat,
• próbálja meg kitalálni, hogy mi a probléma, és mindenképpen figyeljen oda
 
A legfontosabb lépések a következők ... 
Tovább

Felelős felszolgálás - A vendég testbeszédének értelmezése

2016. november 20. 14:08

Ennek megértése nagyon hasznos lehet a bajok felfedezésében és ezek hatékony kezelésében is. Az alábbi táblázat felsorolja azokat a jeleket, amelyeket keresnünk kell, ha azt szeretnénk megtudni, hogy agresszívvá válik-e valaki. A saját testbeszédére is gondolnia kell. A helyzet kezelésekor magabiztosnak kell lennie, ha azt akarja, hogy az emberek azt tegyék, amit mond.

Tovább

Felelős felszolgálás - A lehetséges problémahelyzetek

2016. november 16. 13:02

Lehetetlen előre megjósolni mindent, ami problémát okozhat, de van néhány nyilvánvaló helyzet, amelyeket részletesebben megtekinthetünk:

A nagy egynemű csoportok

A családi viták

A kocsmai játékok/sportok

Ez a három a legjellemzőbb problémahelyzet a felelős alkoholfelszolgálás szempontjából.

Tovább

Felelős felszolgálás - Panaszkezelés vagy kiszolgálás elutasítása

2016. november 12. 15:58

Nem lenne ésszerű azt állítani, hogy soha nem lesz panasz vagy konfliktus a vendéglátóhelyen, de a hely típusától, az elhelyezkedéstől, korosztálytól, stb. függően ez kisebb vagy nagyobb mértékben fordul elő.
 
A panaszokkal való foglalkozás önmagában is művészet. Ha jól kezeli ezeket, akkor az elégedetlenségből a jókedvbe vezetheti a vendégét. Ha azonban rosszul kezeli a panaszt, a vendég még rosszabbul fogja érezni magát és a lehető legtöbb embernek fogja elmesélni a helyzetet, lehetséges fogyasztók elvesztéséhez vezetve.
Tovább

Felelős felszolgálás - A vendégekkel való bánásmód

2016. november 08. 15:54

Hányszor fordult elő önnel, hogy vendég volt valahol, és valami frusztrálta önt? Gondoljon vissza arra, amit akkor érzett, ha nem szolgálták ki elég gyorsan vagy hideg volt az étel, amit kapott. Sok ember kizárólag az alapján választ helyet, ahová megy, hogy milyen az alkalmazottak hozzáállása és a kiszolgálás minősége.
 
Azon gondolkozva, hogy mit akarnak a vendégei és azt biztosítva, hogy a környezet biztonságos és kellemes legyen, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vendégei elégedettek legyenek és ösztönzi őket arra, hogy máskor is visszajöjjenek.
Tovább

Felelős felszolgálás - Megelőzés

2016. november 05. 10:49

Azon helyek, ahol alkoholt árusítanak, a helyi közösségnek is részei, és ennek megfelelően szociális felelősség terheli őket. Néhány országban olyannyira fontossá vált ez a terület, hogy törvényben került szabályozásra.
A bűncselekmények és rendzavarások megakadályozása sok területet magában foglalhat, a rendzavaró viselkedéstől az ittas járművezetésen keresztül a fizikai támadásig. Először is azt kell végiggondolnia, hogy mely magatartások okoznak a legnagyobb eséllyel problémát vagy melyek minősülnek bűncselekménynek abban az országban, ahol dolgozik.
Tovább

Felelős felszolgálás - Megelőző és kockázati tényezők

2016. október 31. 16:39

Skóciában 2005-ben felmérést végeztek az engedélyezett helyeken felmerülő alkohollal összefüggő problémák tényezőinek megvizsgálására, mint amilyen a részegség vagy az erőszak.
Az eredmények párhuzamosak más tanulmányokéval, mint például Kanadában, az USÁ-ban, Ausztráliában és Új -Zélandon folytatottakéval. Arra jutottak, hogy egy sor olyan tényező van, amely segíthet a problémák megelőzésében a vendéglátóhelyeken, és van egy sor tényező, amely növeli e problémákat. Egyetlen faktor sem okoz vagy szüntethet meg problémát önmagában, de a megelőző tényezők kombinációja, és annak biztosítása, hogy a lehető legkevesebb kockázati tényező álljon fenn, a problémák nagyfokú csökkentésének eszköze lehet.
Tovább

Felelős felszolgálás - A megfelelő atmoszféra

2016. október 20. 13:36

Az atmoszféra egy hely általános hangulata vagy érzete. Ez hatással van a vendégekre attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeznek. Hatással lehet arra, hogy hogyan isznak és a későbbi viselkedésükre is.
 
A megfelelő atmoszféra megteremtésének egyik eleme arra ösztönözni az embereket, hogy az adott hely stílusának megfelelő módon viselkedjenek. Ez a standardok létrehozásának egyik útja.
Tovább

Felelős felszolgálás - Az alkoholerősség és kimérési egységek

2016. október 16. 11:20

Az alkoholos italok erőssége változó. Még az adott kategórián belül is nagy különbségek lehetnek az egyes italok között. A sör például 2 és 9 térfogatszázalék (V/V%) között mozoghat. Ezen felül számos italt kevernek üdítőitallal vagy vízzel. Annak érdekében, hogy a mérés a lehető legegységesebb legyen, az általánosan elfogadott meghatározás az alkoholtartalomra az abszolút etanol grammban mért mennyisége. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy „standard” ital mindig ugyanannyi gramm abszolút etanolt fog tartalmazni, függetlenül attól, hogy borról, sörről vagy röviditalról van szó.

Tovább

Felelős felszolgálás - Az alkohol és az emberi test

2016. október 05. 15:13

A legtöbb országban az alkohol olyan széles körben elérhető, hogy sok ember elfelejti, hogy az alkohol valójában legális drog. A depresszáns drog kategóriájába tartozik. Ez nem azt jelenti, hogy alkohol fogyasztásakor rosszkedvű vagy depressziós lesz. Azt jelenti, hogy elnyomja az agy funkcióit. Ez azonban megváltoztatja az emberek viselkedését. Tudatmódosító tulajdonságai, valamint felelőtlen módon történő fogyasztás esetén a testre gyakorolt lehetséges káros hatásai miatt minősül meglehetősen veszélyes drognak, és emiatt szabályozzák árusítását.

Tovább

Felelős felszolgálás - Ittas vendég kiszolgálásának kockázatai

2016. szeptember 29. 13:09

Olyan személyként, aki alkoholt árul, sokféle felelősség terhelheti azon felül, hogy ellenőriznie kell a kiszolgált személy életkorát.
A már ittas személynek történő alkohol-kiszolgálás is jogsértésnek minősül számos országban. Attól kezdve, hogy valaki olyan mennyiségben fogyasztott alkoholt, hogy rajta a részegség jelei látszanak, normális ítélőképességük csorbul. Ennek megfelelően innentől kezdve a felszolgáló dönti el, nem pedig az adott személy, hogy szolgál-e még ki alkoholt e személynek.
Tovább

Felelős felszolgálás - Az életkor határok

2016. szeptember 21. 10:04

A legtöbb országban tilos alkoholt árusítani 16 vagy 18 év alatti személyeknek. Olaszországban ez az életkor például 16, Magyarországon 18, míg az Egyesült Államokban 21 év.
Néha a minimum korhatár függ attól is, hogy az italt egy kávézóban szolgálják fel vagy üzletben árusítják. Svédországban a korhatár 18 év étteremben és 20 év boltban, Dániában 18 év bárokban és éttermekben és 15 év boltban.
Egyes országokban a korhatár függ az alkohol erősségétől is. Finnországban a törvényes korhatár 18 év boltban történő vásárlás és 22%-os maximum alkoholtartalom mellett, míg e fölötti alkoholtartalom esetén 20 év.
Más országokban, például az USA egyes részein, a korhatár attól függ, hogy egyedül vagy egy érte felelős személy, pl. szülő vagy házastárs, kíséretében van az adott személy.
Tovább

Felelős felszolgálás - Az italmérési szabályok fontossága

2016. szeptember 11. 18:51

Az italmérési jogszabályok azon jogi szabályok összességét jelentik, amelyek egy adott országban (vagy államban) az alkoholforgalmazást szabályozzák. Általában azt határozzák meg, hogy ki, mikor és hol, valamint kinek a részére adhat el alkoholt. Az ilyen jogszabályok hátterében általában az áll, hogy védelmezzen bármely lehetséges közrend vagy közegészség elleni sérelem ellen. Ezt esetenként ki is mondja a jogszabály.

 

Tovább

A felelős alkoholfelszolgálás fontossága

2016. szeptember 01. 12:00

A vendéglátás és kiskereskedelem területén dolgozó valamennyi személynek tiszteletben kell tartania és meg kell értenie az alkohollal kapcsolatos saját felelősségét, megérteni azt, hogy az alkohol miként hat a testre, valamint az alkoholfogyasztással összefüggő előnyöket és kockázatokat.

 

Az alkoholárusítás sokféle képességet igényel és jogi felelősséget is magában foglal – azon dolgokat, amelyeket a munkája kapcsán meg kell tennie annak érdekében, hogy megfeleljen a jogszabályoknak. Tisztában kell lennie a szociális felelősséggel is – azon dolgokkal, amelyeket azért kell megtennie, hogy sikeres üzletet vezethessen és pozitív hatással legyen a közösségre.
Tovább

Az alkohol és a máj

2015. június 15. 13:56

Feltehetően sokat hallottatok, olvastatok már arról, hogy az alkoholnak milyen hatásai léteznek. Mivel elég hosszú a lista és nagyon sok dologról lehet írni a témában, ezért érdemes részletesen összefoglalni. Próbáltuk az orvosi, szakszavas nyelvezetet valamivel hétköznapibbá alakítani.

Az etanol – köznyelven alkohol – a tápcsatornán keresztül, anélkül, hogy átalakulna, kerül be a véráramba. Bár a gyomorban már megkezdődik a felszívódás, a bevitt alkohol nagy része a vékonybél falain keresztül kerül be a vérbe. A vérbe kerülő anyagok a vérárammal a májba szállítódnak. A máj egy kiemelten fontos szervünk. Egyik szerepe a homeosztázis, vagyis, a vér különböző összetevőinek mennyiségeit határozza meg. Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, a máj nem képes azonnal lebontani, így néhány százalék a vérben marad. Ezt a vért pedig a keringés eljuttatja például az agyba, ami miatt kialakul a részegség.

Tovább

A koktél története

2015. május 14. 11:41

A koktél története

 

Mind ismerjük az az állítást, miszerint az alkohol egy idős a civilizáció és a kultúra kialakulásával. De mi a helyzet a koktélokkal? Mit tudunk róluk? Mióta léteznek és vajon mennyit változtak azóta? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, tarts velünk a koktél-túrán!

Hogy ki, vagy kik csináltak először koktélt, arról minden féle mendemondákat hallani. Egy biztos, már soha nem fog kiderülni. De akad egy-két kifejezetten kedves kis történet, elmesélünk párat.

Coctel egy 19. századi, csodaszép mexikói királylány volt, akinek az édesapja az udvarba érkező amerikai tiszteket ízletes, kevert italokkal kínálgatta. Az urak azonban feltehetően több figyelmet fordítottak az italokra, mint szegény lányra. Így eshetett meg, hogy a Coctel nevet nem is magához a királylányhoz, hanem közvetlenül az alkoholos frissítőkhöz kötötték. Tehát míg a mexikói uralkodó lány személye feledésbe merült, addig a neve átragadt a koktélokra.

Tovább

Alkohol és sport

2015. április 16. 16:09

Az alkohol és sport

Mind találkoztunk már olyan ismerőssel, aki a diétájára, vagy az aktív sportolói életére hivatkozva nem fogyaszt alkoholt. De tudjuk, hogy mégis milyen okból tesz így?

Szinte minden, amit megeszünk, vagy megiszunk – persze eltérő mennyiségben, de - kalóriát tartalmaz. Egy liter borban majdnem 600 kalória van. Ami elsőre nem tűnik soknak, (főleg, hogy a mértékletes alkohol fogyasztást tartva, egy alkalommal biztosan nem iszunk meg ekkora mennyiséget!) viszont úgynevezett „üres” kalóriákról van szó, ami azt jelenti, hogy a magas kalória érték ellenére sincs tápértéke. Minél magasabb egy ital alkoholtartalma, annál több a kalória is benne.

Az alkohol blokkolja az anyagcserét, ezért szervezetünk lassabban birkózik meg az emésztéssel és nem tudja felhasználni a zsírokat, amit lerakódnak.  Továbbá a szervezet vércukorból (is) nyer energiát, amit a máj állít elő a glükóz vérkeringésbe való felszabadításával. Tehát, aki alkoholt fogyaszt, azért lesz kevesebb energiája, mert az alkohol gátolja ennek a cukornak az előállítását. Milyen sport tevékenységet lehet energia és kitartás nélkül végezni?

Tovább

Alkohol és rítusok

2015. március 07. 16:06

Alkohol és rítusok, vallás, kultuszok

Míg például az iszlám vallás tiltja az alkoholfogyasztást, addig bizonyos vallási kultuszoknak jelentős szereplője volt valaha az alkohol. Az Atlantisz elsüllyedése után a vallási vezetők úgy vélték, hogy az istenekkel való kapcsolat felvételét gátolhatja az alkohol fogyasztása. Azonban évezredekkel később, Kr. e. 900-tól a pap-tudósok már bevezették a boriváshoz kapcsolódó vallási kultuszt. A Dionysos-kultusz jelentős változást hozott, a görög mitológiában, mint a bor istene, ő ismertette meg az emberekkel az alkoholt. A hozzá kapcsolódó vallási ünnepeken már megjelent a bor, így ezek az események vidámabbak, felszabadultabbak voltak, mint a korábbi csendes ünnepek. Természetesen a rómaiak átvették a szokást, Bacchus isteni lény felelt a borivásért. A görög és római hatásra szépen lassan az egész világon kialakultak az alkoholhoz köthető vallási ünnepek.

Tovább

A részegség fázisai

2015. február 12. 15:59

A részegség fázisai

 

Sok féle cikk, tanulmány foglalkozik a részegség különböző fázisaival. Vannak szigorúbb és vicces verziók is arra, hogy mi történik az első és a 14. pohárka között. Mi megpróbálunk valahol a kettő között lavírozni és a humorunkat nem elvesztve, de mindenképpen a figyelmet a mértékletességre irányítva bemutatni nektek, hogy hogyan változik a tudatunk, a lelkünk, a testünk, ahogy növeljük az adagot.

1.

A homloklebenyünk felel többek között például azért is, hogy némi gátlás, akaraterő, önkontroll és ítélőképesség szoruljon belénk. Bizonyára észrevetted már, hogy ebben a szakaszban nemcsak, hogy MINDENT tudsz, de ezeket át is akarod adni mindenkinek, aki figyel rád. Igazából annak is, aki nem annyira. Bölcsnek érzed magad és fel sem merül, hogy esetleg valamiben nincs igazad. Hogyne lenne. Mindenki más téved.

Már ebben a fázisban elindulnak a kisagyi érintettségre utaló magatartás változások. Például bizonytalanul jársz. Pedig épphogy 0,1 ezrelék körüli a véralkohol szinted…

Tovább

Alkohol és vezetés

2015. január 10. 15:57

Alkohol és vezetés

 

Nagyon sok tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen hatással van az alkoholfogyasztás a járművezetésre. Összeszedtük nektek mi is, hogy miért nem szabad ittasan volán mögé ülni.

A látás már kis mennyiségű alkohol hatására is romlik:

Lelassulnak a szemmozgások, életlenné válik a kép, a pupilla nem tud gyorsan alkalmazkodni a fényviszonyok változásához, szűkül a látótér, ami miatt fontos körülményeket szem elől téveszthetünk.

Mozgások befolyásoltsága:

Vezetésnél összehangolt mozgásokat végzünk. Alkohol hatására elképzelhető, hogy a kisebb mozgásokat, kilengéseket nem vesszük észre, vagy nem érezzük jelentősnek és a kormánykorrekciót is a késleltetett reakció idő miatt elmulaszthatjuk.

Tovább

Veszélyes trend: Binge drinking, avagy a rohamszerű ivászat

2014. november 11. 11:51

Mostanában sajnos egyre gyakoribb az, hogy valaki hirtelen, rövid idő alatt fogyaszt el nagyobb mennyiségű alkoholt, ami rendkívül ártalmas az egészségére.

Ez a jelenség főleg akkor fordul elő, amikor a hétvégi bulik alkalmával valaki gyorsan be akarja hozni a „lemaradást” és szélsebesen dönti magába az italt. De pontosan mi számít hirtelen nagy mennyiségnek? Egy amerikai kutatóközpont definíciója szerint az már vedelésnek számít, ha két óra leforgása alatt a nők legalább négy, a férfiak legalább öt adag alkoholos italt fogyasztanak el.

Ezeknek a fogyasztóknak a többsége nem alkoholista, éppen ezért az ő szervezetükre még inkább sokk-szerűen hat ez a váratlan alkoholmennyiség.  Mindezt a szakértők is kimutatták, hogy heti 14 italt nem mindegy milyen gyakoriság szerint fogyasztjuk el! A naponta átlagosan 2 ital jót tesz a szívnek és visszaszorítja az érelmeszesedést az artériák megkeményedésével és szűkületével járó rendellenességet, ami szívrohamhoz vagy agyérgörcshöz vezethet. Ezzel szemben, ha ezt a 14 italt egyetlen hétvége alatt fogyasztjuk el, akkor az növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.

Tovább

Kerüld az alkoholos rituálékat!

2014. október 12. 17:47

Avagy hogyan (ne) igyunk ütemre

Alcoholy / Részegedj okosan! / Beerpong /Drunken Jenga / Sakk feles…

Ezek az ivós játékok, még ha viccesek is, rendkívül veszélyesek, hiszen az alkoholfogyasztást már nem a játékosok kontrollálják, hanem bizonyos szabályok szerint fogyasztják. Ráadásul ezek a szabályok, sajnos a normálisnál gyorsabb ütemet diktálnak, így fordulhat elő, hogy a játékosok a kelletének hamarabb „kidőlnek”.

Ha netán ilyet szeretnénk játszani, mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a játéknak megfelelő helyszínt választottunk-e, hiszen ez a játék annyira vicces és emiatt hangos lesz, hogy egy-egy nyilvános helyről akár ki is küldhetnek bennünket. Másrészt a játékhoz ugyebár nagy alkoholmennyiség szükséges, így az is nagyon fontos, hogy ez az ital megbízható forrásból származzon. Harmadrészt az ilyen játékoknál elengedhetetlen, hogy egy barát kimaradjon a játékból, aki képes arra, hogy kontrollálja az eseményeket és bármi probléma esetén józanul tudjon cselekedni.

Tovább

Városi legendák az alkoholfogyasztással kapcsolatban

2014. szeptember 18. 09:43

Már sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet a lehető legkevesebb szeszből a lehető legjobban berúgni! Többeknek is elég élénk fantáziája volt, hiszen hihetetlen ötletek születtek! Most összeszedtük ezeket, megcáfoljuk, sőt, még azt is megmondjuk, hogy ezek miért veszélyesek!

Elsőként nézzük a leggyakoribb mondást: „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.” – Ezzel a mondással magyarázzuk, hogy miért leszünk rosszul, ha borra sört iszunk, illetve ezen elmélet szerint fordítva, vagyis ha sörre iszunk bort, akkor nem lesz semmi bajunk. Sajnos ez az állítás nem igaz, hiszen az alkoholfogyasztásnál két dologra érdemes figyelni: a vér alkoholtartalmára és arra, hogy mennyire kevered az italokat. Vagyis mindegy, hogy mit miután iszol, az alkohol alkohol marad, a lényeg, hogy ne keverd és akkor nem leszel rosszul.

Ehhez hasonló legenda az az, hogy ha szívószállal történik a fogyasztás, akkor az hamarabb az ember fejébe száll. Ebbe ha jobban belegondolunk, akkor tudhatjuk, hogy az adott italnak ugyan annyi lesz az alkoholtartalma, teljesen mindegy, hogy szívószállal vagy anélkül fogyasztjuk el.

Tovább

Absztinencia

2014. július 16. 13:41

A latin eredetű abstineo jelentése: ’vissza tartani magát’, az absztinencia pedig teljes önmegtartoztatást jelent általában olyan cselekvés kapcsán, ami valamiféle élvezetet okoz. Erre általában valamilyen vallási okból, vagy gyakorlati megfontolásból kifolyólag kerül sor.

Az alkohol absztinencia esetében minden alkoholtartalmú termék fogyasztásától tartózkodnak és csak alkoholmentes italokat, úgy mint vizet, kávét, teát vagy üdítőt isznak. Ennek okát leggyakrabban vallási, egészségügyi, filozófiai vagy társadalmi, vagy egyszerűen csak ízlésbeli indokok adják.

Az absztinensek közt gyakori, egész pontosan 14%-uk korábban súlyos alkoholista volt. Gyógyulásukhoz elengedhetetlen a teljes absztinencia, vagyis az, hogy egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt, hiszen az alkoholizmusból adódóan többé már nem tud mértéket tartani. Nem képes arra, hogy csak egy pohárral igyon, ezért ő egy pohárral sem ihat. Zacher Gábor, toxikológus szerint, ha 10 év kihagyás után iszik valaki csak egy pohárral, akkor is visszaesik, ezért az alkoholisták számára valóban csak a teljes absztinencia a megoldás.

Tovább

A Dublini Alapelvek a szeszipar és a népegészségügy együttműködéséről

2014. május 15. 15:26

Számos országban tartott széleskörű egyéni és szervezeti konzultációkat követően az Írországi Nemzeti Főiskola és a Nemzetközi Alkoholpolitikai Központ (ICAP) 1997. május 26. és 28. között értekezletre hívott meg egy szakértői csoportot Dublinba. Az értekezlet végén a résztvevők magánszemélyként konszenzussal jóváhagyták a Dublini Alapelveket, és kifejezték reményüket, hogy ezek az elvek általánosan elfogadottá válnak. A találkozón tudósok, vállalatvezetők, népegészségügyi szakemberek, valamint kormányközi és civilszervezetek képviselői vettek részt.

Preambulum: az együttműködés etikája

A közjó érdekében a társadalom minden tagjának ki kell vennie részét a társadalmi felelősségből. Szükséges, hogy az alkoholfogyasztással összefüggő területeken az egyének és a társadalmak, amelyekben élnek, megalapozott döntéseket tudjanak hozni. Az alkohollal kapcsolatos ismeretek előmozdítása és az alkohol ésszerűtlen fogyasztásának megelőzése érdekében a kormányoknak, a szesziparnak, a tudományos kutatóknak és a népegészségügyi intézményeknek közös felelőssége, hogy az Alapelvekben foglaltak szerint együttműködjenek.

Tovább

Nem mindegy, hogy etil vagy metil az az alkohol!

2014. március 11. 12:20

Fizikaóráról talán mindenkinek derenghet ez a két fogalom, meg talán az is, hogy az etil, illetve az etanol az alkohol kémiai elnevezése a metil, avagy a metanol pedig valami nagyon hasonló, ám rendkívül veszélyes vegyület.

Mindkét vegyület színtelen, jellegzetes szagú és ízű folyadék, ezért is nagyon könnyű őket összekeverni. A két vegyület élettani hatása azonban nagymértékben különbözik egymástól: a metanol sokkal mérgezőbb, akár már kis mennyiség elfogyasztása, vagy akár belélegzése, illetve bőrrel való érintkezése is súlyos károsodásokat, legrosszabb esetben halált is okozhat.

A metanol-mérgezés tünetei nagyon hasonlóak az alkohol-mérgezéséhez; mint például fejfájás, szédülés, izomgyengeség, émelygés, öklendezés, hányás, melyek a metil mérgezés eseteinek többségénél hirtelen látás panaszokkal egészül ki. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a lehető leggyorsabban mentőt kell hívnunk! Míg a segítség megérkezik, addig az elsősegélynyújtás szabályai szerint járjunk el és fektessük a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe, szükség esetén élesszük újra. Ha a metil alkohol fogyasztása szájon át, 1-2 órán belül történt, akkor még érdemes lehet hánytatással próbálkozni. Ha van rá mód, akkor a mérgezett fogyasszon el még fél vagy inkább egy deciliter tömény (40-50%) alkoholt, ugyanis az etanol lebontása csökkenti a metanol káros hatásait, mert az enzim az alkoholt fogja előbb lebontani.

Tovább

Az absztinencia

2013. május 28. 17:52

 
A történelem folyamán az alkohol fogyasztása és előállítása sok társadalomban fontos szerepet játszott. Sokat foglalkoztak annak leírásával, hogy az emberek mit isznak, miért isznak, és hogyan isznak. Ugyanakkor a másik oldal, vagyis azok tábora, akik különböző okoknál fogva nem fogyasztanak alkoholt, viszonylag kevés figyelemben részesül. Az alkoholfogyasztók és az absztinensek aránya kultúránként eltér, és a társadalmi, gazdasági és politikai tényezők hatására még egy adott kultúrán belül is változhat. Ahogy a szeszesital-fogyasztók, úgy az absztinensek is az alkoholfogyasztási kultúra részét képezik. Ahogy a kulturális normák formálják  az alkoholfogyasztási szokásokat, ugyanúgy kialakítják az absztinencia megnyilvánulási formáit is.
 
Ahol vannak alkoholfogyasztók, ott - gyakran tekintélyes számban - vannak absztinensek is. A népszámlálások során megkísérlik összeírni az absztinenseket csakúgy, mint a szeszesitalfogyasztókat, ám az erre irányuló kísérletek problematikusak lehetnek. Vannak bizonyos következetlenségek az absztinensek meghatározásában, sőt abban is, ahogy maguk az absztinensek önmagukat definiálják. Egyes esetekben csak azok számítanak közéjük, akik életükben soha nem fogyasztottak alkoholt. Máskor azokat nevezik absztinenseknek, akik egy meghatározott   időszakban   nem   fogyasztottak   alkoholt,   vagy   egy   év   alatt   csak   adott   számú alkalommal ittak. Az Egyesült Államok Nemzeti Alkohológiai Intézetének definíciója szerint absztinensek azok, akik „egyetlen életévükben sem fogyasztottak 12 italnál többet”.

 

Tovább

Mit jelent a 'standard ital'?

2013. április 19. 13:40

Az italok szabványosításának gyakorlatát régóta alkalmazzák olyan kereskedelmi környezetben, ahol alkoholt árusítanak. Az engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyeken italmérő edényekkel egységesítik a vendégek részére eladott szeszesital mennyiségét, amit az engedélyező hatóság ellenőriz.

A legtöbb szeszesital esetében a kereskedelmi mértékek országonként eltérnek, és leginkább a helyi ivási szokások szerint alakulnak. Sok európai országban a bort például deciliterenként mérik, Angliában viszont a csapolt sört pintenként [1 pint = kb. 0,6 liter] és félpintenként szolgálják fel. A legtöbb fejlett országban az égetett szeszeket is szabványosított mennyiségben kell a fogyasztók részére kiszolgálni.

Népegészségügyi szempontból a „standard ital” fogalmát azért vezették be, hogy az ártalom-megelőzés céljából így tájékoztassák a fogyasztókat, vajon ésszerű határok között fogyasztják-e a szeszesitalokat, és várhatóan megtapasztalják-e a mértékletes alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

 

Tovább

A (más)napi tennivalók

2012. szeptember 07. 11:18

Beszélünk itt számtalan alkoholfogyasztással kapcsolatos dologról, az alkohol hatásáról, egységnyi alkoholról és mértékletes ivásról, de egy igen fontos elemet külön ki kell emelnünk, ami így az ünnepek előtt és alatt bizony eléggé aktuális: azt a bizonyos másnapot!

Igen, mindannyian ismerjük azokat a napokat, amikor előre tudjuk, hogy a másnap elképesztően gatyaszaggató lesz és valamiért mégsem teszünk ellene semmit: vagy azért, mert valami elemi ösztön lévén imádunk kínlódni, vagy azért, mert nem ismerjük az alap, jól bevált trükköket! Ezen szeretnénk most változtatni és könnyíteni a nehéz napjaitokon – ha betartjátok, talán még gyógysörre sem lesz szükség, feltéve, ha nem akarjátok!

Az első lépés, hogy jobban megértsük a rettegett másnapok mivoltját, vagyis nézzük meg, mitől lesz valaki másnapos!?

Na jó, nyilván vannak szerencsétlen és véletlen balesetek, mikor az ember egy óvatlan pillanatban ráeszmél – ez már több, mint kéne. Extrém esetekben nyilván van példa arra is, hogy ez a végső cél – de ezt majd a fétisek postban tárgyaljuk ki bővebben! Szóval, az óvatlanul lerészegedőknek íme néhány tipp és praktika, amelyek megkönnyítik a másnapi apokalipszist:

Tovább