Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Hasznos tanácsok

 

1.       A tisztázatlan eredetű, feketepiacon beszerzett italok ártalmasak lehetnek, vakságot vagy halált is okozhatnak, ha metanolt tartalmaznak! Soha ne igyatok ilyet!

2.       Az alkoholos italokat mindig az élvezeti értékét adó íz- és zamatanyagai miatt fogyasszátok!

3.       Inkább igyatok kevesebbet, de jobb minőséget!

4.       A tiszta és jó minőségű alkoholoktól kevésbé lesztek rosszul, ezért keressétek az aromák, ételfestékek és adalékanyagok nélküli szeszesitalokat!

5.       A koktélok fogyasztásakor is ügyeljetek arra, hogy a gyenge minőségű alapanyagokból összekevert italok erősebb rosszullétet okozhatnak!

6.       A másnaposság egyik oka a dehidratáció, a szervezet vízvesztesége. Ezt pótolni kell!

7.       Az alkoholfogyasztás csökkenti a vércukor szintet is, ezért célszerű ételt is fogyasztani.

8.       Legyetek figyelemmel a környezetetekben lévő személyekre, érezzetek irántuk is felelősséget!

9.       Fiatalkorút (18 év alatti fiatalt) soha ne kínáljatok szeszesitallal és ne segítsétek annak megvásárlásában sem!

10.   Soha ne vezessetek ittasan!

11.   Ne keverjétek az alkoholt élénkítőkkel! Az energiaitalokban található taurin is mérgező vegyületeket képezhet az alkohollal elegyedve.

12.   Sem a kávé, sem a dohányzás nem jó társa az alkoholnak! A kávétól éber részegek lesztek, lefáradtok és egyáltalán nem segíti az alkohol lebomlását, a dohányfüst pedig fokozza az alkohol lebomlása során keletkező acetaldehid káros hatásait, így okozva hevesebb rosszullétet.

13.   A pszichológiai és szociológiai körülmények, a pillanatnyi közérzet is befolyásolhatják a részegséget akár úgy is, hogy a melankolikus alkat még levertebb lesz, vagy pl. az elfojtott düh erőszakban törhet felszínre.

14.   A lelkiállapot is olyannyira hatással lehet az emberre italozás közben, hogy előfordulhat, hogy még józanon is már részegnek érzi magát. Ilyen állapotban se üljetek a volán mögé!