Schumacher & Bacardi - Felelős bajnokok

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Fesztivál alkohológia

 
Nem akarsz lemaradni a jó sztorikról? Maradj mértékletes!
Kerüld el az emlékezetkiesést, és ne feledd: ahhoz, hogy „jól legyél”, nem kell feltétlen rosszul lenned.
Ehhez csak néhány aranyszabályt kell betartanod:
 
 
 
1. Az iváshoz is fel kell nőni
A törvények a fesztivál köztársaságban is érvényesek… Csak akkor nyúlj a pohár után, ha már betöltötted a 18-at!
 
2. Ágyazz meg a bulinak!
Érkezés után kezdd a sátorveréssel, hogy ne kelljen majd sötétben tapogatóznod! Hidd el, „másnap” megköszönöd magadnak, ha egy árnyas fa alatt ébredsz, nem a tűző napon!
 
3. Amit ma megehetsz,…
Üres gyomorra nem tanácsos inni, tehát helyezd az estét szilárd alapokra! Keress valami kedvedre való ehetőséget, hogy ne vedd el magadtól a lehetőséget! Éljen a fesztiválkaja!
 
4. Rehidratálj!
Sokkal tovább állsz majd a lábadon, és még a hőségriadót is simán átvészeled, ha tartod a vízszinted! Ha nem akarod kihagyni a legnagyobb pörgést, sose feledkezz meg a víztartalékodról! Igyál egy kis vizet akkor is, ha nem vagy szomjas! 
 
5. Az ivás nem verseny!
Ahogy a zenében, úgy az ivásban is szükség van szünetekre, hogy ne essél ki végleg a ritmusból. Ne a többiekkel tartsd a tempót, alkalmazkodj inkább a sajátodhoz! Érdemes előre elkülönítened azt a pénzt is, amit alkoholra szánsz!
 
6. Nézd meg, mi van az üveghegyeken túl!
A fesztiválok nem csak a szeszelésről szólnak. Számtalan izgalmas programlehetőség és új ismerős vár a pulton túl is. Töltsd aktívan az időt, de ne csak ivással!
 
7. Maradj vonalban!
Mindig legyél tisztában azzal, hol találod a többieket, ha kell, használd a telefonod! Sokat segít, ha megbeszéltek egy fix találkozóhelyet.
 
8. Fesztiválmatek
Ha nem szeretnél idő előtt kidőlni, vedd figyelembe, hogy 1 egység alkoholt (8-12 gramm) 1 óra alatt bont le a szervezeted! 
 
9. Ne az alkohol vezessen!
Ha célba akarsz élni, ne lőj túl rajta! Buli után hiába érzed tisztának a fejed, az alkoholszinted még biztosan magasabb a kelleténél, ezért inkább kerüld a volánt!
 
10. Az időfaktor
Buli után add át magad a jól megérdemelt pihenésnek, mert a másnapűző praktikák maximum csak a közérzeteden javítanak. A józanodást nem lehet siettetni, a macskajajj egyetlen gyógyszere az idő.
 
 
További tippekért kövess minket a Facebook-on, vagy látogass később is vissza a www.italmertek.hu – ra!