Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol hatása

Az emberi szervezet nem tárolja az alkoholt. Az alkohol a fogyasztás után bekerül a véráramba, amelyből véralkoholszint méréssel mindig pontosan kimutatható. A vér sem tárolja az alkoholt, igyekszik attól megszabadulni, így elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, majd a káros anyagok a vizelettel távoznak. A lebontás sebessége több tényezőtől is függ, legfőképpen attól, hogy mennyire egészséges a máj.

A máj átlagosan 8-12 gramm alkoholt képes lebontani egy óra alatt. Ez a mennyiség az ún. egységnyi alkohol avagy standard unit. Ennyi alkohol található egy deci borban, egy pohár sörben, 2 cl égetett szeszben vagy egy koktélban.

Az alkohol másképp hat egy kis- vagy nagytestű egyénre, férfiakra vagy nőkre. A nők azért érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak, mert a női szervezet kevesebb alkoholdehidrogenázt tartalmaz. Az alkohol tehát különbözőképpen hat az egyénekre, de mindenkire hat valahogyan.

Az alkohol ún. élvezeti cikk, ezért is fogyasztjuk, hiszen élvezeti hatást vált ki. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol a legtöbb embert felvidítja, élénkíti az agyműködést, segíti az ételek emészthetőségét. A nagyobb mennyiség egyesekből már aggresszivitást válthat ki. Az alkohol mindemellett álmosít, lassítja a reflexeket, ezért tilos járművezetés előtt vagy közben fogyasztani. Ugyanakkor vannak olyan orvosi vélemények, melyek szerint kismennyiségben fogyasztva az alkohol gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását vagy legalábbis csökkenti azok kialakulásának kockázatát.