Pernod Ricard - Felelős italozás 2012

2-3-4-0 program

2-3-4-0 program

Sokszor kérdezik, mi az a felelősségteljes alkohol fogyasztás, ki iszik mérsékelten, úgy, hogy az az egészséget nem károsítja.

A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritérium-rendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A 2-3-4-0 program ezt a mérsékelt és kultúrált alkoholfogyasztást hivatott segíteni.

2340? Lapozz tovább!

Tovább

Az alkohol története

Az alkoholfogyasztás nem újkeletű az emberiség történetében. Jóllehet a tiszta, nemes, érlelt párlatok készítése csak az elmúlt pár száz évben tökélesedett, viszont őseink is fogyasztottak - ha nem is lepárolt, de erjesztett - alkoholos italokat a régmúlt ünnepein, hétköznapjain.

A régészek az időszámításunk előtt már tízezer évvel ezelőttről is találtak erjesztett italok nyomait.

Sörreceptek ismertek az i.e. 3000-4000 időkből.

A görög, később római mitológiában Dionysos, illetve Bacchus volt a bor istene és köztudott, hogy ezekben az antik kultúrákban ismert volt a bor szeretete.

A Bibliában is számos borról szóló utalás található.

Saját népünk, a magyarok ősei is ismertek már a Honfoglalás előtt is erjesztett italokat - mint pl. az erjesztett kancatejet, vagyis a kumiszt.

A dokumentumok szerint, Károly Róbert idejében már borpárlatot készítettek Magyarországon.

Mátyás király egy időben rendeletben tiltotta meg a gabonából történő párlatkészítést, mert akkora gabonahiány volt éppen az országban.

A hazai pálinkakészítésnek - elsősorban a szilva és barackpálinkáknak - évszázados múltjuk és hagyományuk van.

A leírások szerint tár-szekerek gördültek a Napkirály udvarába és a lengyel nemesekhez jóféle tokaji borokkal.

A legenda szerint II. József osztrák császár és magyar király is gyógyította fájó gyomrát a híres gyomorkeserűvel.

Napjainkra pedig a likőrök és más szeszesitalok a társasági élet meghatározó részét képezik.